Бизнес доверието в Германия се покачва

Налице е голям скок на бизнес доверието в Германия.Последното проучване на икономическия мозъчен тръст Ifo показва, че бизнес климатът през август е достигнал най-високото си ниво от почти една година.
Това подсили очакванията, че най-голямата икономика в еврозоната ще спомогне за възстановяването на региона през идните месеци.
Публикуваните по-рано този месец данни потвърдиха, че Германия излезе от рецесията през второто тримесечие на годината.
Въпреки това ръководителят на централната банка на Германия Аксел Вебер заяви, че възстановяването се дължи до голяма степен на правителствените стимулиращи мерки и провежданата парична политика, но много икономисти са на мнение, че то може да се окаже неустойчиво. От друга страна през юни немският износ регистрира най-голямото си месечно увеличение от близо три години.
Анализаторите смятат, че увеличаващото се търсене на външните пазари ще продължи тази тенденция.
Темповете, с които немската икономика се възстановява от най-дълбоката следвоенна рецесия, са от жизненоважно значение за канцлера Ангела Меркел, която ще се яви на общите избори през следващия месец.
Тя може да поиска кредит на доверие от избирателите, независимо от факта, че нейният съперник, министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, е част от „голямата коалиция”, която управлява Германия в момента.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *