Бизнес кредит “Втори шанс“ ще отпуска ББР

Бизнес кредит “Втори шанс“, чрез който да се търсят възможности за финансират проекти, които не разчитат да могат да получат банков кредит без помощ, започва да отпуска Българската банка за развитие /ББР/.

За разработката на този нов вид кредит за развитието особено на малкия и средния бизнес, съобщиха от финансовата институция. Бизнес кредит “Втори шанс“ се създава с точно определени адресати, които  чрез него ще се търсят възможности за финансират проекти, които не могат да получат банков кредит без помощ. Това съобщи един от ръководителите на банката Ангел Геков, цитиран от БТА. Той допълни, че другият нов кредитен продукт, върху който работят от Банката за развитие, е свързан с кредитиране на бизнес проекти изцяло на собствен риск, но през търговските банки.
Често много добри проекти получават откази за кредитиране заради липса на кредитна история на фирмата или заради липса достатъчно обезпечение. Затова от банката за развитие ще разработят платформа, в която тези проекти да бъдат оценени втори път, обясни Ангел Геков:
Първият продукт е т.нар. “Втори шанс“. Ако проектът е добър, банкируем, и може да се подкрепи с гаранции от фонда, става ли този проект – дайте да видим дали можем да го направим.

Друг още по-иновативен за България е продукт е да се финансират проекти изцяло с пари на банката за развитие:Търговските банки да дават кредити на наш риск, с наши средства. Те да бъдат един вид наши агенти, за което ще получават комисионна, а при оценката на проектите ще прилагат собствените си правила, каза Геков.
В момента в продуктовата гама на банката за развитие има съфинансиране и гарантиране на кредити през линии чрез търговските банки, но не и цялостно самостоятелно кредитиране на бизнес проекти.

Българска банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия. ББР е сред четирите банки с най-висок кредитен рейтинг у нас: “BBB-” от международната рейтингова агенция Fitch. Това е единствената българска банка, която освен директно финансиране, предоставя ресурс и чрез други кредитни институции. ББР е най-добре позиционираната банка в страната за привличане на средства от международни партньори. Нейни дъщерни дружества са Националният гаранционен фонд, който издава гаранции по банкови заеми за реалния сектор и Микрофинансиращата институция ДЖОБС, която предоставя финансиране на микро и малки компании.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *