Бизнес организации и КНСБ категорично против намаляването на ставките на ДДС

Насърчаване на земеделието и минимизиране на по-високите цени на енергоносителите – това са само част от мотивите на БСП да поиска намаляване с 5% на ДДС за брашно, изделия от брашно, мляко и месо, обяви депутатът Георги Гьоков пред Националния тристранен съвет. Партията предлага също ДДС за лекарствата да е 9%, с аргумента, че потребителите поемат 80 процента от цените им.Бизнес организации и КНСБ категорично против намаляването на ставките на ДДС.

С диференциране на ставките по ДДС бюджетните приходи временно ще намаляват в близко бъдеще, но дългосрочно имат потенциала да нарастват с устойчиви здравословни темпове – като се увеличават търговските обороти“, каза Гьоков.

Всички представителни бизнес организации са категорично против намаляването на ставките на ДДС. По изчисление на Асоциацията на индустриалния капитал, това ще лиши приходите в бюджета от 1 милиард лева, каза Васил Велев:

„Ако може бюджетът да се лиши от този 1 милиард, то по-добре е той да не се лишава от него, а тези средства да се използват за демографски и социални политика“, информира bnr.bg.

Синдикатите също не подкрепят предложението на БСП. КНСБ настоява за намаляване на ставката за всички стоки от 20 на 15 процента. Любослав Костов заяви:

„Смятаме, че вече е време дебатът за обща данъчна философия да бъде отворен и тук смятам, че г-н Гьоков в това е прав, а ако не чрез този законопроект, то време е такъв дебат да има“.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавата няма намерение да променя ставките. Ако ДДС се намали, ще трябва да се вдигат осигуровки, предупреди министърът:

„Намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане, което се мери през двата вида данъци, с които се облагат трудът и капиталът. Със сигурност в краткосрочен период, няколко години, ще доведе до изключително голям стрес в икономическите субекти и тук дори не говорим за ефекта върху фиска“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска да чуе становищата в Тристранния съвет по законопроекта, но пред депутатите в Ресорната парламентарна комисия по-рано обяви, че се отказва от намерението Агенцията за приватизация и тази за инвестициите да се слеят в нова мегаструктура за контрол на държавните дружества.

Караниколов увери, че предвиденото отпадане на забранителния списък с предприятия за приватизация няма да отвори вратата за разпродажба на ключови държавни активи, за което се опасяват от КНСБ и каза, че с предлаганите текстове се забранява приватизацията на всички държавни дружества без изричното разрешение на НС:

„Целта е да се забрани приватизацията, тъй като се създава и едно неразбиране и напрежение. Аз съм готов да се откажа от тази моя идея“.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *