Бил Гейтс за метавселената и как ще изглежда

Когато Бил Гейтс размишляваше за това, което той нарича „най-необичайната и трудна година“, милиардерът също погледна напред към 2022 г. и след това без липса на оптимизъм – включително когато става въпрос за нашето „по-цифрово бъдеще“, съобщава CNBC.

Снимка: iStock

В публикация в края на годината в личния блог на Гейтс, съоснователят на Microsoft включи прогноза за бъдещето на работата и как тя може да бъде променена от възхода на метавселената, като виртуалните светове се изграждат от технологични компании като Meta (преди Facebook) и Microsoft, където потребителите ще могат да работят, да играят и да общуват, информира infostock.bg.

Гейтс отбелязва, че пандемията Covid-19 вече е „революционизирала“ работното място, като повече компании от всякога предлагат гъвкавост за служителите, които искат да работят дистанционно. „Тези промени ще се засилят само през следващите години“, пише Гейтс и казва, че отдалечената работа само ще привлече повече хора в метавселената.

„В рамките на следващите две или три години предвиждам, че повечето виртуални срещи ще се преместят от 2D решетки с изображения на камери… към метавселената, 3D пространство с цифрови аватари“, пише Гейтс в публикацията си в блога.

Meta, ReSkin, Марк Зукърбърг и новосъздаденият материал, подобен на кожа - Lifestyle.bg

Това двуизмерно представяне на мрежата, което Гейтс описва и което той сравнява с шоуто „Hollywood Squares“, е това, което понастоящем получавате с повечето платформи за видеоконферентна връзка като Zoom или Teams на Microsoft. Междувременно в метавселената ще имате 3D аватар, който ще може да присъства на срещи във виртуален офис или друга дестинация, където ще може да взаимодейства с аватарите на вашите колеги.

„Идеята е, че в крайна сметка ще използвате аватара си, за да се срещнете с хора във виртуално пространство, което възпроизвежда усещането, че сте с тях в истинска стая“, пише Гейтс. Но – малка неловкост – Гейтс казва, че потребителите ще трябва да носят слушалки за виртуална реалност и/или очила, за да го направят.

Гейтс, който напуска борда на директорите на Microsoft през 2020 г., добавя, че бившата му компанията работи върху добавянето на 3D-аватари и други удобни за метавселената елементи към своя софтуер за работно място Teams. И Teams може дори да има ясна насоченост към метавселената сега, когато Microsoft си партнира с Марк Зукърбърг и Meta, за да направи социалната мрежа на последния Workplace за бизнеси, съвместими с Teams.

Разбира се, Гейтс отбелязва, че ще отнеме време и желание на потребителите и техните работодатели, преди визията му за виртуално работно място в метавселена да стане реалност. Преди всичко, технологични компании като Meta, и дори игрални платформи, като Roblox и собствената Minecraft от Microsoft, все още разработват виртуалните светове, които ще съставят метавселената. Гейтс също така признава, че за да „уловят точно вашите изражения, езика на тялото и качеството на вашия глас“, хората ще се нуждаят от скъпи технологични устройства, като VR слушалки и може би дори ръкавици за улавяне на движение.

„Все още има нещо, което трябва да се направи“, но ще отнеме доста време, преди метавселената да направи отдалечената работа малко по-малко отдалечена, казва той.

„Ние се приближаваме до прага, когато технологията започва наистина да възпроизвежда опита на споделеното пребиваване в офиса“, пише той.

В публикацията си в блога филантропът, активистът за климата и защитникът на общественото здраве не само изрази вълнението си от това как все по-дигиталното бъдеще ще повлияе на начина, по който работим, учим и дори посещаваме лекарския кабинет – той също така засегна няколко други теми, включително напредъка в справянето с пандемията Covid-19, борбата с изменението на климата, опасенията му относно задълбочаващите се политически разделения в Америка и дори развода на Гейтс през 2021 г.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *