Бирмингамски вуз отваря филиал в Залива

Бирмингамски университет има планове да отвори кампус в Дубай и това е последният пример за разширяване на университетите с международни клонове. Заместник-канцлерът сър Дейвид Ийстууд каза, че в университетът в Персийския залив ще покаже „глобалната мисия“ на ВУЗ в Бирмингам.Първата фаза на новия авангард на Бирмингам в Обединените арабски емирства ще се отвори през есента. Но повечето от бакалавърските и завършилите курсове, които ще бъдат преподавани на английски език, ще започнат от есента на 2018 година.
Докато търговските центрове в Дубай разполагат с колекции от международни магазини с големи марки, държавата в Персийския залив има и разширяваща се гама от международни университети с висок статус. Новата база на Бирмингам ще бъде в Дубайския международен академичен град, който е отворен преди десетилетие, в който вече са разположени 26 университета от девет страни с 25 000 студенти.
Студентите ще могат да получат пълна степен на университета в Бирмингам, без да се налага да напускат Персийския залив. Дубай вече има клонове на британски университети като Ексетър, Брадфорд, Лондонското бизнес училище и Херио-Ват. Тези първи кълнове растат заедно с университети от Австралия, Съединените щати, Ирландия, Индия и Русия.
Недалеч в Абу Даби има клонове на Сорбоната от Франция и Нюйоркския университет от САЩ. Навсякъде в Персийския залив има кампуси на University College London и Carnegie Mellon в Катар.
Университетът в Абърдийн също така наскоро откри кампус в Катар.
С появата на т. нар. „Moocs“ – масови открити онлайн курсове – имаше предложения, че чуждестранните студенти биха предпочели да учат онлайн, вместо да се нуждаят от изграждането на кампус, изграден на прага им. Но университетите продължават да се развиват в чужбина – като използват марките си за чуждестранни студенти.

В момента има повече от 240 международни университетски кампуси по света, според данни, събрани от екипа за изследване на трансграничното образование в Държавния университет в Ню Йорк.
Не всички бяха успешни,  регистрирани са повече от 40 внеуспешни опита, но пък други 20 са в процес на стартиране.
Университетите от Съединените щати, Великобритания и Франция са най-големите „строители“ на отвъдморски филиали – съставляващи повече от половината от общата бройка. Те са групирани около най-доходоносните и разширяващи се пазари – Китай, държавите от Персийския залив, Малайзия и Сингапур сред най-често срещаните страни-домакини. Такива международни кампуси позволяват на западните университети да се възползват от разширяващите се пазари. Те могат да предлагат на студентите степен от престижен западен университет, без разходи или визови бариери за учене в чужбина.

А за университетите в Обединеното кралство, изправени пред силна конкуренция за студентите вкъщи и финансова несигурност, това е друг потенциален източник на такси за обучение.
Нотингам, Ливърпул, Саутхемптън, Нюкасъл, Болтън, Мидълсекс и Рединг имат международни аванпостове. Тази интернационализация повишава конкуренцията в Европа, като все повече курсове се преподават на английски език с цел привличане на повече студенти от чужбина.
Университетите във Франция полагат усилия да популяризират курсове по английски език на чуждестранни студенти, включително от Великобритания. В англоговорящите страни също се наблюдават променливи тенденции в международния студентски пазар.
САЩ и Обединеното кралство традиционно са били най-големите играчи, но този месец канадските университети заявиха, че кандидатурите на студенти от чужбина се издигат до „безпрецедентни“ нива. Причината за внезапното предпочитание за Канада, е възхода на „изолационизма“ в САЩ и Европа, който се забелязва в последно време в страните от тези континенти.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *