Битката за ”Опел” е целта във финалния двубой

Белгийската инвестиционна компания „Ар Ейч Джей интернешънъл“ (RHJ International) предложи да плати 275 милиона евро (387,6 милиона долара) за 50,1-процентов дял от германското подразделение „Опел“ (Opel) на американския автомобилен гигант „Дженерал мотърс“ (General Motors).
Това е последният опит на белгийската група да бъде предпочетена пред конкурентните компании, заинтересовани от Опел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Необвързващата оферта на „Ар Ейч Джей“, наречена „Проект Бийм“ („Project Beam“), копие от която днес получи Ройтерс, предвижда намаляване на производството и съкращения на персонал в германската група, която „Дженерал мотърс“ продава като част от радикална програма за възвръщане на рентабилността.
С офертата „Ар Ейч Джей“ се надява да бъде предпочетена пред канадската група за производство на автомобилни части „Магна“ интернешънъл (Magna International Inc.). Засега „Магна“ е фаворит за придобиването на базираната в Рюселсхайм „Опел“, след като преди два месеца подписа меморандум за разбирателство с „Дженерал мотърс“. На пресконференция в Мюнхен с руския президент Дмитрий Медведев германският канцлер Ангела Меркел изрази снощи одобрението си за офертата на подкрепяната от Русия канадска компания. Тя обаче посочи, че „Магна“ ще трябва да „изпълни поетите ангажименти“, за да сключи сделка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *