Биткойна поскъпна до нов рекорд

Дигиталната валута биткойн (bitcoin) поскъпна до рекордно високо ниво над 1 200 долара в петък, след като инвеститорите спекулираха, че скоро в САЩ може да започне да действа първият борсово търгуван фонд (ETF), базиран върху криптовалутата.

Три ETF-a, които следят курса на биткойн, чакат зелена светлина от американската комисия по ценни книжа и обмен на валути. До 11 март регулаторът трябва да реши дали да одобри един от тях, за който са били подадени документи преди близо четири години от инвеститорите Камерън и Тайлър Уинкълвос. Ако получат одобрение, това може да бъде първият ETF, създаден и регулиран от американски регулатор. 

Традиционните финансови играчи до голяма степен пренебрегваха уеб базираната валута и я смятаха за прекалено волатилна, сложна и рискована.

Създаденият през 2008 г. биткойн обаче се представяше по-добре от всяка една валута всяка година от 2010 г. досега, с изключение на 2014 г. Тогава беше най-зле представилата се валута. От началото на 2017 г. биткойн поскъпна с близо 25%. По време на ранната азиатска търговия дигиталната валута поскъпна до 1 200 долара на европейската борса Bitstamp exchange, а по-късно ограничи ръста до 1 190 долара.

Така общата стойност на всички биткойни в обращение, или пазарната капитализация на валутата, се доближава до 20 млрд. долара, което е колкото икономиката на Исландия.

Ройтерс посочва, че регулаторно одобрение за ETF върху биткойн би направило валутата относително по-привлекателна за институционалните инвеститори, които традиционно са по-предпазливи. Но въпреки потенциално по-високата възвръщаемост, слабата корелация с други валути и активи, падащата волатилност и повишената ликвидност, няма достатъчно доказателства, че повечето големи играчи обмислят да инвестират в дигиталната валута, информира investor.bg. „Биткойн просто не е достатъчно ликвиден, за да помислим за него“, казва Пол Ламбърт, фонд мениджър и директор на звеното за инвестиции във валути в Insight в Лондон. „Ние управляваме милиарди долари и трябва да можем да влезем на този пазар и да търгуваме с по стотици милиони долари и просто моето усещане за биткойн не е такова“, допълва той.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *