Биткойна се срина под 15 хил. долара

Цената на биткойна се понижи под прага от 15 хил. долара, след като финансовият регулатор на Южна Корея съобщи, че той и други агенции са направили проверки в шест местни банки, които предлагат сметки в дигиталната валута на институции, предаде Ройтерс.

Биткойнът, който е най-голямата виртуална валута  в света по пазарна капитализация, поевтиня със 7,57% до 14 902,99 долара на люксембургската борса Bitstamp.

В същото време в понеделник Централната банка на Израел обяви, че не признава дигиталните валути като биткойн за действителни и допълни, че е трудно да разработи регулации за надзор на рисковете от подобна дейност за банките в страната и техните клиенти, предадоха Ройтерс и БТА.

Надин Баду-Трахтенберг, заместник-управител на институцията, съобщи за оплаквания, че израелските банки затрудняват някои свои клиенти да прехвърлят пари от сметките си, за да купуват биткойни. Това обаче е въпрос, по който централната банка не може да вземе отношение. Други централни банки са изправени пред същия проблем, посочи тя.

Позицията на централната банка на Израел е, че криптовалутите трябва да бъдат възприемани като финансов актив, каза Баду-Трахтенберг на заседание на парламентарна комисия по финансови въпроси. Правителството не носи отговорност към инвеститорите в биткойни, допълни тя. По думите й нито един регулатор в света не е издал указания към банковата система как да действа спрямо активността на клиентите си, свързана с виртуални валути, информира investor.bg.

Стойността на биткойна в средата на декември скочи до близо 20 хил. долара, а след това в края на месеца се срина до под 12 хил. долара, припомня Ройтерс.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *