Биткойнът: алтернативна инвестиция?

Биткойнът в частност и дигиталните валути изобщо  успяха да си завоюват мястото като една от най-обсъжданите теми във финансовия сектор. В резултат на рекордното поскъпване на криптовалутата през тази година все повече хора в света обърнаха поглед към нея като алтернатива за инвестиция.Въпреки че България остава леко встрани от тази тенденция, по думите на Благовест Белев от Българската Биткойн асоциация у нас ще бъде създаден фонд за дигитални валути, който ще подпомогне желаещите да инвестират в тях. „С дигиталната валута биткойн българите могат да си купят редица стоки и услуги, като тенис екипировка, храна за вкъщи, гуми и джанти, мебели и хранителни добавки, както и юридически услуги“, обяснява той пред Darik News.
„Биткойн и останалите криптовалути не са притежание на нито едно правителство и нито едно не ги печата. Въпреки това най-големият пазар за криптовалута – Китай, затваря борсата за биткойн, за да ограничи финансовите рискове за страната“, допълва той.
По думите на Белев дигиталните пари ще променят изцяло финансовата сфера, но на банките ще им е нужно време, за да се адаптират.
„Идеята е, че това може да бъде нещо като независима система за разплащане, независима от държавите, независима от банковата система“, казва още експертът.
Белев смята, че в момента централните банки са изправени пред големия въпрос как да подходят към тези валути, над които нямат власт. Финансовите институции имат два пътя – или да работят с тях, или да ги забранят.
„Цялата тази трансформация ще отнеме десетилетия. И те имат достатъчно време да се трансформират от стандартни банки в криптобанки. В момента е важно те да се запознаят с технологията“, завършва Белев.

Първата концепция за разпределена криптовалута е описана частично още през 1998 г. в пощенски списък на киберънк общността. Обнародваните предложения са от Веи Даи (Wei Dai) за b-money и Ник Шабо (Nick Szabo) за bit gold. През 2008 г. Сатоши Накамото намира решения на някои сложни задачи, нерешени до този момент и споменава за първи път термина биткойн в статия, демонстрираща задълбочени познания в няколко научни дисциплини (математика, криптография, компютърни мрежи и информационни технологии).

През 2009 г. се ражда Биткойн мрежата с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни. Първоначално биткойн цените се определят от хората в биткойн форумите. Най-сериозната сделка по това време е за пица на стойност 10 000 биткойна. Малко след това е създадена биткойн борсата Mt. Gox. Към януари 2016 на биткойн се падат около 90% от оборота в сегмента на виртуалните валути, изчисляван на 7 млрд. долара.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *