Биткойнът доказа, че не е актив „сигурно убежище“

Акциите видяха два дни стръмни загуби на фона на нови съобщения за разпространението на коронавирус в страни като Италия, Иран, Южна Корея и Швейцария. Индустриалният Dow Jones загуби над 1 800 пункта за два дни.Биткойнът доказа, че не е актив „сигурно убежище“.

Резултат с изображение за „биткойн“

Интересен е фактът, че биткойнът и другите криптовалути също имаха брутални два дни, което поставя под въпрос популярното схващане сред някои трейдъри, че дигиталните валути имат статут на „спасителен остров“. Тоест актив, който предлага запазване на богатството в моменти на трудности, като настоящия.Биткойнът доказа, че не е актив „сигурно убежище“.

На фона на сривът при акциите в понеделник следобед, биткойн (BTC) се понижи с повече от 3%, етерът (ETH) намали стойността си с 3%, а рипълът загуби 5%. С най-много от основните дигитални валути се понижи рипълът – с близо 7%, информира infostock.bg.

Във вторник монетите паднаха отново, като биткойнът поевтиня с нови над 3%, а етерът и рипълът паднаха с близо 6%.

Резултат с изображение за „биткойн“

Разбира се, два дни надолу не нарушават теорията на пазарната тенденция и вярващите в биткойна, които твърдят, че дигиталната монета се е доказала като средство за съхранение на стойността в дългосрочен план.

Дори след понеделник и вторник, биткойнът е нараснал с 34% през 2020 г. досега, а през последните три години е с 640%. Биткойн скептиците, от друга страна, винаги ще сравняват актива с най-високия му период от близо 20 000 долара в края на 2017 г. – ниво, което на този план е доста далечна перспектива.

Коронавирусът е точно този вид здравна криза, която на теория би трябвало да повиши стойността на биткойна и криптовалутите. В миналото биткойнът е растял по време на банкови кризи в страни като Гърция, знак, че хората без достъп до банковата система го виждат като алтернативен актив.

Резултат с изображение за „биткойн злато долари“

Дори преди коронавируса, новините извън Китай вече бяха основен двигател на криптовалутните тенденции през последните шест месеца, тъй като Си Дзинпин ясно заяви целта си Китай да разработи поддържана от държавата криптовалута.

Биткойнът често се нарича „цифрово злато“, но цената на златото се повиши тази седмица, докато акциите и биткойна поевтиняха. Може би е най-правилно да се заключи от последните два дни, че криптовалутата изглежда некорелирани активи с акциите, но все още са налице сериозни спорове дали той може да се определи, като „сигурно убежище“.

Резултат с изображение за „биткойн злато долари“

По някаква странна причина не мисля, че Коронавирусът е бичи за биткойн историята и че това има много смисъл.

Медиите, които говорят за пандемия, няма да накарат хората по целия свят да купят спекулативен актив, а ще ги накарат да купуват консервирана храна и маски за лице.

„Това все още е зараждащ се, нестабилен клас активи“, казва Франк Чапаро от новинарския сайт The Bit. „Ако съм инвеститор и искам предсказуемост в портфолиото си, няма да имам голяма инвестиция в биткойн и други цифрови активи“, допълва експертът.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *