Биткойнът – инвестиция или спекулация

Нарастващата популярност на биткойна от създаването му през 2009 г. е любопитен факт за много инвеститори. Подобно на интернет бума, на най-голямата криптовалута й отне само няколко години, за да се превърне в основна тема на пазарите, пише Gadgets.

 

Снимка: iStock

Много инвеститори направиха инвестициите в криптовалути част от своето портфолио. Но биткойна и другите криптовалути, за разлика от фиатната валута, не са физически актив. Тези цифрови валути не следват централизирана система и не разчитат на банките. Техните транзакции се осъществяват чрез децентрализирана компютърна мрежа, информира infostock.bg.

И така, инвестираме ли изобщо в нещо? Или просто спекулираме с някаква възвръщаемост, която може да се случи само в далечното бъдеще?

Може би трябва да спрем да се питаме дали покупката на биткойн е спекулация. Вместо това нека да се съсредоточим върху простите правила, които трябва да се следват на пазара на криптовалути за тези, които биха искали да го превърнат в истинска инвестиция.

Bitcoin, който може да се окаже безполезен - Money.bg

1) Дългосрочни или краткосрочни печалби

Спекулациите са тогава, когато участваме в рискована сделка, надявайки се на краткосрочна печалба. Вместо да бъдете спекулант, станете истински инвеститор, като се фокусирате върху дългосрочните си цели. Правило е да не инвестираме сума, която не можем да понесем да загубим. Рискът от загуби при криптовалутите е възможно най-реален. Така че трябва да преценим рисковете и целите, които ни подхождат най-добре.

2) Качество на криптовалутата

По-добре е да стоите настрана от големите рискови проекти. Обещанието за бърза печалба често може да ни накара да се надяваме на бърза възвръщаемост. Но ако искаме наистина да инвестираме в криптовалути, трябва да проверим подводните камъни. Печалбите може да не са толкова бързи, но това ще ни спести неприятности в дългосрочен план.

3) Разнообразяване на портфолиото

Не слагайте всички яйца в една и съща кошница. Разнообразете портфолиото си, така че в случай, че една инвестиция се провали на пазара, всичко останало да не бъде загубено. Това е по-добре, отколкото да се запасите само с една криптовалута и да спекулирате с нея. Истинските инвестиции са, когато разумно избираме безопасно място на настоящия нестабилен пазар.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *