Биткойнът може да свали от власт големите технологични играчи

Ръстът на биткойна може да доведе до създаването на т.нар. “децентрализиран интернет”, който може да отнеме влиянието на големите технологични компании, твърдят представители две компании за рисков капитал, цитирани от CNBC.

Интернет работи благодарение на мащабни централизирани усуги, като собствениците на сървъри, доставчиците на облачни услуги, търсачките и социалните мрежи. В резултат от това много интернет гиганти доминират в своите области в интернет.

Децентрализираният интернет обещава да разпредели управлението на тези услуги между потребителите. Така че редица независими машини биха могли да предоставят услуги в мрежата.

Парите, вливани в криптовалути като биткойн, помагат за привличането на ресурси за развитието на децентрализиран интернет, твърди Хемант Танея, управляващ директор в американската фирма за рисков капитал General Catalyst.

“Основната причина зад криптовалутите е изграждането на децентрализиран интернет и смятам, че това е ключовото”, коментира той в интервю по време на технологичната конференция Slush в Хелзинки, Финландия. “Така че като се замислите за всички тези големи платформени компании, които са станали толкова влиятелни… няма ли да е хубаво да се възпозлваме от това, което предлагат тези компании, но без централизирането на играчите, които имат твърде много контрол”.

Танея твърди, че индустрията изобщо не е близо до технологиите, необходими за подобен проект, но балонът на криптовалутите носи капитал и талант за развитието на децентрализиран интернет.

Алберт Венгер, друг рисков инвеститор от Union Square Ventures, е на същото мнение, но твърди, че намаляването на влиянието на интернет гигантите все още е много далече във времето, информира investor.bg.

“В дългосрочен план мисля, че това е нашата цел. Не смятам, че те (технологичните гиганти) трябва скоро да започнат да се притесняват”, посочва той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *