Биткойнът поскъпна с над 27% от нахлуването на Русия в Украйна

Дигиталната валута биткойн се стабилизира малко под най-високото ниво, отчетено от началото на година и отбелязано през вчерашния ден, предаде Ройтерс.

Какво е Биткойн и как да търгувате с най-голяма криптовалута? - Admirals
 Етер, вторият по обем на операциите токен, достигна 3436 долара при вчерашната търговия – най-високото ниво от началото на януари, информира pariteni.bg.

Пазарните играчи открояват появяващите се признаци за нова вълна от приемане на криптовалутата от институционални инвеститори и финансови компании, чийто интерес през последните две години подхрани превръщането на блокчейна от нишова технология в широко използван актив.

Биткойн повиши цената си с над 12 процента само през последната седмица.

istock
istock

Сред изказванията, които дадоха тласък на пазара, беше и това на главния изпълнителен директор на американска корпорация за управление на инвестиции „БлекРок“ (BlackRock), който миналата седмица заяви, че войната между Русия и Украйна може да доведе до ускоряване на цифровите валути като инструмент за уреждане на международни транзакции.

Криптовалутите по време на война

Подобни ходове сигнализират за „нарастващо убеждение, че си заслужава за крипто пазарите да се отделят повече финансови ресурси“, каза Ноел Ачесън, ръководител на отдела за пазарни прогнози в американската крипто компания „Дженезис“ (Genesis).

Биткойнът обаче остава като цяло нестабилен, макар за него и други криптовалути вече да се говори по същия начин като за традиционните активи като акции, валути и облигации.

Цената на биткойна достигна рекордната си стойност от 69 000 долара през ноември 2021 г., преди да спадне с почти 30 процента в рамките на 24 дни.

Към 11:00 часа по Гринуич (GMT) днес цената му беше 47 591,84 долара на търговската платформа „Битстамп“ (Bitstamp), което е увеличение с 0,65 процента спрямо ден по-рано.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *