Биткойнът слезе под границата от 6 хил. долара

Биткойнът потъна под 6 хил. долара в петък, насочвайки се към втори пореден месец със спад с около 20%, тъй като търсенето на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута страда от притеснения, свързани със сигурността и регулацията, съобщава Bloomberg.Биткойнът слезе под границата от 6 хил. долара.

Резултат с изображение за биткойн

Дигиталната валута поевтиня до около 5581 долара (според комбинираното ценообразуване на Bloomberg) в началото на деня, като след това леко се възстанови. Така биткойнът се докосна до най-ниското си ниво от ноември насам.

Другите криптопари, включително етер, рипъл и лайткойн, също понижиха цената си. Всички те са напът да изпратят юни, отчитайки движение надолу с около или над 20%.

Доверието в криптовалутите е подложено на натиск през тази година заради хакерските атаки в Япония, Южна Корея и други страни, които пораждат много въпроси за сигурността, информира investor.bg.

В същото време централните банки и други регулаторни органи по целия свят предупредиха за възможността от загуби за инвеститорите и за опасностите от измами. Това хвърля сянка върху пазара в първата половин година, откакто биткойнът започна да се търгува на борсата за деривати в Чикаго.

Биткойнът, който е поевтинял с почти 60% от началото на тази година, беше обявен за „спекулативен балон“ по-рано през седмицата от носителя на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер.

Около обяд българско време биткойнът се възстанови до малко над 5900 долара за брой, но остава под границата от 6 хил. долара по данни на CoinDesk.

Междувременно стана ясно, че продажбите на дигитални валути са скочили до 13,7 млрд. долара през първите пет месеца на годината, близо два пъти повече от генерираното за цялата 2017 г. според доклад на звеното на PwC за стратегии и консултации Strategy и базираната в Швейцария Crypto Valley Association.

Технологичните стартъпи в сферата на блокчейна по целия свят са набрали финансиране чрез продажбата на криптовалити или токини директно на инвеститори при първични предлагания на валути (ICO), заобикаляйки банките или компаниите за рисков капитал като посредници.

financebg.com

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *