Биткойнът с нов рекорден връх над 52 000 долара

Биткойнът продължи да поскъпва рязко и в сряда, достигайки ново исторически връх над 52 000 долара, като това става само ден, след като водещата криптовалута успя да преодолее важната психологическа бариера от 50 000 пункта.

Новото възходящо движение е факт, въпреки че някои анализаторите предупредиха, че устойчивостта на тези цени на биткойна е под въпрос с оглед на повишената пазарна волатилност, информира bnr.bg.

Най-популярната криптовалута поскъпна в сряда с нови близо 8% до пореден рекорден връх от 52 507 щатски долара, с което пазарната капитализация на биткойна надвиши 900 млрд. долара.

Основна подкрепа за продължаващото възходящо рали е признанието, което най-голямата дигитална валута започна да печели след инвеститорите от т.нар. „мейнстрийм“ и от страна на редица водещи компании като Tesla, Mastercard и BNY Mellon.

Резултат с изображение за „биткойн“

Някои анализатори обаче предупредиха, че биткойнът все още е далеч от това да се превърне в широко използвана форма на плащане.

„Понастоящем биткойнът не е ефективен начин за трансакции с голям обем и със сигурност не е актив, който може да поддържа стойността си, вместо да се обезцени рязко, тъй като волатилността на неговите цени от 80% е десетина пъти по-висока от тази при еврото и седемкратно по-висока от тази при руската рубла“, каза Харли Басман, управляващ партньор в Simplify Asset Management, цитиран от Ройтерс.

„Въпреки това, това е напълно легитимен спекулативен актив, доста подобен на „холандските лалета“ през 1636 г. Ще срещне ли същата съдба? Това е неясно. С оглед на това оразмерете риска си по подходящ начин“, посочи той.

Холандските лалета през 1636 г. поскъпнаха рязко до изключително високи нива, преди драматично да поевтинеят през 1637 година.

От миналия март насам биткойнът нарасна осемкратно и добави пазарна стойност от над 700 млрд. долара от септември.

Междувременно американската банка JPMorgan постави под въпрос магнитута на този ценови скок на фона на общия поток към основната криптовалута от едва 11 милиарда долара от страна на институционални инвеститори.

„Наблюдавахме отблизо ясния дисбаланс между търсенето и предлагането през последните няколко месеца, тъй като имаше значителен ръст в институционалния интерес“, каза Брайън Мелвил, директор по стратегията в Cumberland, крипто поделението на чикагската форма за търговия DRW.

Шефът на BlackRock за глобални фиксирани доходи – Рик Ридър заяви в сряда пред CNBC, че най-големият мениджър на активи в света е започнал да „се намесва“ малко в биткойни.

Антъни Скарамучи, основател и управляващ партньор на хедж фонд SkyBridge Capital и бивш директор по комуникациите при администрацията на Доналд Тръмп, също заяви пред CNBC в сряда, че очаква биткойнът да достигне 100 000 долара преди края на годината, позовавайки се на търсенето и предлагането. SkyBridge също се инвестира в биткойни.

Резултат с изображение за „биткойн“
В момента около 78% от издадените биткойни са или изгубени, или държани с много малко намерение за продажба. Това оставя по-малко от 4 милиона биткойни да бъдат споделени между бъдещите участници на пазара – включително големи институционални инвеститори като PayPal, Square, компании от индекса S&P 500 като Tesla и борсово търгувани фондове, посочи пред Ройтерс доставчикът на блокчейн данни Glassnode.

По-рано в сряда излезе информация, че американската крипто борса Coinbase стои зад инвестицията на Tesla в биткойни на стойност 1,5 млрд. долара в началото на годината

И все пак цените на биткойните не са устойчиви, освен ако резките колебания на цените не се охладят бързо, твърдят анализаторите от JPMorgan, които през миналия месец определиха биткойна като „цифровото злато“.

„Биткойнът при текущите пазарни цени вече се е увеличил повече от два пъти спрямо златото като рисков капитал“, казаха те, посочвайки тримесечната волатилност на дигиталната валута, която е 87% срещу 16% за златото.

Отделно американският брокер Wedbush заяви, че вижда, че по-малко от 5% от публичните компании ще се насочват по пътя на инвестициите в биткойн през следващите 12 до 18 месеца.

Графика на биткойн / долар

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *