Биткойн е пред невиждан трус

Пазарът на популярната криптовалута биткойн е пред невиждан трус. След 160-процентното поскъпване от началото на годината, биткойн е изправен пред вероятността от разцепление, пише TechNews.bg, позовавайки се на Блумбърг. 

Двете конкуриращи се групировки, които поддържат работоспособността на криптовалутата, подготвят свои обновления на софтуера. Увеличава се вероятността от разделяне на биткойн на две части, а това би било безпрецедентно събитие за пазар с обем от 41 млрд. долара.

Твърди се, че двете групи теоретично са готови за консенсус, но той е трудно постижим, поради отсъствието на централен орган, който да организира примирието. Търговците, от своя страна, предупреждават за настъпващи промени и съветват инвеститорите в биткойн да действат веднага щом ситуацията се изясни.

В основата на конфликта е идеологическият разкол сред потребителите и разработчиците на биткойн. Поддръжниците на криптовалутата спорят дали тя трябва да се развива като мейнстрийм продукт или да остане в опозиция, трябва ли да бъде актив като златото или да се внедри в платежните системи.

Оформят се два лагера. Майнерите, които притежават скъпи системи за добив на биткойн, предлагат да се увеличи размерът на блоковете, докато техните опоненти – разработчиците на софтуер за криптовалути – настояват част от операциите да се извършват извън пределите на мрежата с цел разтоварването й, което ще позволи да се развиват и други биткойн проекти.

Един от вариантите е свързан с използване на протокола SegWit, който извлича подписа на транзакцията и я помества в отделна структура от данни. Но този подход ще отслаби значително позициите на майнерите, повечето от които са базирани в Китай и са вложили милиони в системи за добив на криптовалута.

Миналия месец без избрана компромисна технология – SegWit2x, която реализира SegWit и удвоява лимита за размер на блоковете. Тази технология устройства майнерите – 85% от тях са заявили готовност да я поддържат след пускането й на 21 юли 2017 г, информира econ.bg.

Но остават 15% потребители, които не искат да приемат SegWit2x и могат да предизвикат разкол в лагера на биткойн. Ако това се случи, най-вероятно биткойн ще продължи да съществува в два блокчейна паралелно, т.е. ще има две версии на криптовалутата.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *