Биткойн е сред най-търсените думи в интернет през 2017 г.

Обемът на онлайн търсенията за известни ключови думи и фрази, отнасящи се до биткойн, е отбелязал драматичен растеж през 2017-а година, показват последните данни от Google и Wikipedia, съобщава финансовата агенция dpa-AFX.

Основните фрази, свързани с водещата криптовалута, като “цена на биткойн“, “графика на биткойн“ и “биткойн спрямо долар“, са получавали средно от един до десет милиона търсения всеки месец през последната година, което представлява десетократно увеличение в сравнение с 2016-а година. Използването на фразата “пазар на биткойн“ в интернет търсачките пък се е увеличила с 900%.

По тези показателите думата “биткойн“ се оказва втората най-търсена глобална новина в Google през 2017-а година. Търсенията в Google на фразите, започващи с думите “Как да“ и “Как да закупя биткойн“ пък се нареждат на трето място за изминалата година. Междувременно “Уикипедия“ (Wikipedia) публикува годишния си доклад за 50-те най-четени статии от миналата година, като статията за биткойн бе класирана на девето място и през 2017-а година е била посетена цели 15 026 561 пъти. Трафикът към страницата с биткойн на “Уикипедия“ е достигна своя връх на 8-и декември, когато цената на водещата криптовалута се срина с около 20% до 14000 щатски долара от тогавашния рекорден връх от 17171 долара, информира econ.bg.

Любопитно е да се отбележи, че по време на днешната търговия сме свидетели на нова “кървава баня“ на пазарите на криптовалути, като бикойнът на спот пазара се обезценява с около 15% под нивото от 12000 долара, втората по тежест дигитална валута етериум – със 17% към 1088 долара и третата в лицето на рипъл – с цели 25% към 1,37 долара, според данни на Coinmarketcap.com.

Този драматичен спад на цената на дигиталните валути може би ще бъде отразен в статистиката на Google и на “Уикипедия“ за новата 2018-а година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *