Биткойн консумира енергия колкото България

Според експерти, за една година инфраструктурата на най-популярната криптовалута изразходва 35 TWh

Експерти алармираха за рязко покачване на консумацията на енергия, в резултат на интензивния добив (майнинг) на криптовалути. Това се случва на фона на силна динамика в курса на биткойн и преход на криптовалутата от тема на финансово-технологичната сфера в масова култура.

Анализ на изследователската компания Digiconomist сочи, че само през последния месец потреблението на електроенергия от цялата инфраструктура за биткойн се е увеличило с 25%. Годишната консумация възлиза на 35 тераватчаса (ТВт/ч), според Bitcoin Energy Consumption Index, което е съпоставимо с потреблението на електроенергия от България за една година и превишава разхода на Дания, информира technews.bg.

Наблюдателите на процесите, свързани с криптовалутата, са разделени в оценките си за енергийната консумация. Едната група смята, че геометричният ръст в енергопотреблението, породен от майнинг и поддържане на работоспособността на инфраструктурата, ще продължи.

Има опасения дори, че в близко време това ще застраши глобалната електрическа инфраструктура. Digiconomist и анализатори от портала Zerohedge са на мнение, че още към 2020 г. за майнинг ще трябва толкова електроенергия, колкото в момента консумира целият свят!

Други анализатори обаче успокояват, че динамиката от последните месеци е временно явление. Според експерти, анкетирани от Вашингтон Пост, към края на десетилетието общият обем на енергийната консумация за добив на криптовалута ще възлезе на около 1% от потреблението на САЩ или 0,14% от количеството консумирана енергия в целия свят.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *