Биткойн отново започна да нараства

Обезценяването на китайската йена е съществена причина за покачването на цената на биткойн.

 

Въпреки това, съществуват и други фактори, които имат подпомагаща роля в този процес.

Изглежда, че именно те поддържат нивото на криптовалутата и не позволяват появяването на мечи тенденции.

Цената на биткойн се покачи с повече от $100 долара за един месец – от $605 на 30 септември до $705 на 28 октомври, като търгуваните дневни обеми също се увеличиха. На 3 ноември беше забелязан рязък спад, причинен от слухове относно въвеждането на ограничения от страна на Китайското правителство относно трансфера на криптовалута извън рамките на държавата. Малко след като информацията беше опровергана, цената отново започна бавно да се възстановява, като в момента е $704 (Bitstamp, 11.4.2016, 12:42).
Може би е твърде рано да се каже, но изглежда, че цената на биткойн следва възходяща тенденция, която очевидно е трудно да се обърне. Някои фактори – като обезценяващата се китайска йена – повишават цената, след което спират да оказват биче влияние върху пазара. Въпреки това можете да забележите, че цената на биткойн не се връща в позицията си преди положителния натиск (дори след китайския шок вчера покачването й продължава). Ето някои от причините, които допринасят за запазването и дори покачването на цената.

Обезценяващата се йена

Нека да започнем с Китай. Бичето настроение там най-вероятно ще се запази през следващите дни или седмици. Според Bloomberg  участието на китайската валута в международните разплащания се е покачило с 2% през септември, като в момента е на най-високото си ниво от януари (информацията е от SWIFT). Според официална информация износът на държавата е достигнал най-ниските си нива през последните седем месеца. Това е в допълнение на решението на Китайската Народна Банка да намали обменния курс с 4.4% само за три дни през август 2015.

Намален обем на предлагане

Задържането/съхранението (или „hodling“) на най-популярната криптовалута очевидно също оказва влияние върху стойността и обменния й курс. Този ефект на практика изважда количество биткойни от пазара, намалява предлаганото количество и съответно увеличава цената. Задържането е и сигнал, че хората ценят количеството биткойни, които притежават, достатъчно, за да не продават, което от своя страна привлича нови инвеститори.

Също така, ефектите на така нареченото „разполовяване“ (бел. ед. Halving) е възможно да са започнали да се проявяват. Недостигът кара новите купувачи да ценят по-високо ресурса, който придобиват, и така допринасят за запазването на бичата тенденция.

По-голяма легитимност в обществен план

Независими институции продължават да „участват“ в Биткойн. Южна Корея предприема мерки да позволи разпространението на топ криптовалутата в рамките на страната, дом на някои от най-популярните биткойн борси – Korbit, CoinOne, и CoinPlug (бел. ед. не сме ги чували). Правителството има намерение да разработи и въведе блокчейн технологията във финансовия сектор в рамките на следващата година и да даде роля на криптовалутата в новата финансова екосистема. Това участие на държавата се възприема като легитимиране на биткойн в очите на широката общественост и ще допринесе за засилване на участието му във ФинТек сектора, като най-вероятно разпространението на криптовалутата ще се усети и в други части на икономиката.

Пиратската партия на Исландия подобрява позициите си. По-силно влияние на политическото образувание е възможно да увеличи присъствието/значението на криптовалутите в националния парламент.

Швейцария е първата държава, която въвежда услуга за продажба на биткойни директно от автоматите за закупуване на билети за националния влаков транспорт (SSB Ticket machines). Има планове биткойн да бъде въведен и в услугите, предоставяни от публичната администрация на Рим. Подобни развития биха подпомогнали разпространението на криптовалутата сред по-голям брой потребители, разрушавайки бариерите, издигнати от скептицизма.

Прогнози

Усещането на пазара, че биткойн е в началото на поредната си ценова ескалация, също е важен фактор за бавното покачване на цената на криптовалутата. Новите и вече съществуващите притежатели на този вид актив очакват запазване и дори увеличаване на стойността му. Поради тази причина голяма част от тях са решили да го съхранят и/или да си набавят още.

В зависимост от начина на тълкуване на макроикономическата обстановка, различните потребители възприемат различни спекулативни стратегии. Всеки от тях иска да спечели, без значение посредством какви стъпки, като повечето са готови да използват всякакви тактики и технологични тенденции, за да предвидят пазарните движения. В този смисъл, прогнозирането е един от най-релевантните инструменти.

Една от по-интересните прогнози, включена в ново проучване на Google и Boston Consulting Group BCG, предвижда растеж на индийската индустрия на дигитални разплащания до 500 милиарда през 2020г. Това предоставя много добра възможност биткойн да се разпространи във втората най-населена държава в света.

Много анализатори смятат, че дългоочакваният борсово-търгуван фонд на братята Уинкълвос е възможно скоро да бъде одобрен от американската федерална комисия по ценните книжа и борсите. Съществуват и други подобни фондове, които очакват одобрение. Ако то бъде предоставено, големи по размер капитали ще получат необходимата сигурност, както и значително подобрен достъп до биткойн. Това ще доведе до съществено покачване на доверието в криптовалутата в САЩ.

Евентуалният, но малко вероятен, избор на Доналд Тръмп за президент на САЩ също може да окаже положително влияние върху цената на биткойн.

Заключението е, че светът на биткойн и криптовалутите ще продължи да бъде изключително интересен за наблюдатели, анализатори, спекулатори, администратори и дори политици. Взимайте пуканките и се настанете удобно – най-интересното тепърва предстои.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *