Биткойн пробива 28 000 долара – Първа Републиканска банка пред фалит?

Според изявлението за приходите от 24 април, депозитите на First Republic Bank са спаднали до около 104.5 милиарда долара (намаление от 35.5%) през първото тримесечие на тази година в сравнение с 176 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2022 година. Този спад е реализиран дори след като банката получи помощ в размер на 30 милиарда долара от банките Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase и Wells Fargo.

Без помощта от 30 милиарда долара, спадът на депозитите на First Republic щеше да бъде почти 102 милиарда долара.

First Republic Bank заяви, че е започнала да изпитва безпрецедентен отлив на депозити на 10 март, малко след банковата криза в САЩ, но нещата са започнали да се стабилизират, след като е получила 30 милиарда долара на 16 март.

Според информацията, необезпечените депозити от банки са позволили на First Republic Bank да намали краткосрочните си заеми и към 21 април 2023 г. общият размер на депозитите е бил 102.7 милиарда долара.

На 24 април, акциите на банката затвориха с ръст от 12.2% до 16 долара за акция, но след това спаднаха с 22.19% в следборсовата търговия, тъй като инвеститорите направиха преглед на резултатите за първото тримесечие и прецениха потенциалния ефект от увеличаването на разходите за финансиране за банката, тъй като Федералната резервна система (Фед) продължава да повишава лихвените проценти до най-високото им ниво от 2007 година насам.

След направената преценка от инвеститорите, акциите се сринаха до 8.10 долара за брой, като към момента на затварянето на пазара в понеделник, те бяха поевтинели с повече от 87% от началото на 2023 година.

Според ръководителя на проучванията в Collective Shift, цената на Биткойн се е повишила веднага след като бизнес репортерът на Fox News Чарлз Гасперино съобщи, че банкерите, работещи с First Republic Bank, очакват институцията да премине под правителствен надзор.

Цената на биткойн (BTC) се повиши с 3.6% в последните 24 часа, поради появилите се опасения за евентуален пореден фалит на банка. Като към момента на писане на статията, флагманската криптовалута се търгува на цена от малко над 29,000 долара.

Дневният обем на търговията на актива е 18.9 милиарда долара при 548.8 милиарда долара пазарна капитализация.

Също така, британската мултинационална банка Standard Chartered заяви, че биткойн може да достигне 100,000 долара до края на 2024 година, добавяйки, че така наречената „крипто зима“ е приключила.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *