Биткойн регулация – кауза пердута?

За разлика от колебливата си цена, популярността на биткойн върви стремглаво нагоре. Заедно с това расте и броят на хората, които по един или друг начин са в допир с биткойн. Това неминуемо води и до интерес от страна на правителствата. Подходът в България е този на „вдигнатите ръце“, но в световен мащаб подходите спрямо моделите за биткойнрегулация варират от едната до другата екстремност.

Предлагаме в превод статията наAriel Deschapell, в която той ясно защитава тезата, че забраната на биткойн не е решение за което и да е демократично правителство. Явно аргументите му се споделят и от Западните държави, все повече от които „приемат“ биткойн като такъв и облекчават режима за боравене с него (така например Обединеното кралство премахна 20%-ия данък, който беше наложен за търговия с биткойн; Съединените щати освобождават все повече биткойн ориентирани предприятия от необходимостта за регулация по FinCen и т.н.).

За разлика от тях Русия е първата развита страна, която забрани напълно биткойн. Китай направи почти същото прездекември, 2013. Докато различните страни се борят с въпросите, повдигнати от биткойн по различен начин, то техните страхове са еднакви.

Когато руските власти обявиха, че биткойн е незаконен, те набелязаха „прането на пари, получени чрез престъпления и финансирането на тероризма“ като главни опасения за тях.

Този стремеж за предотвратяване прането на пари само подчертава неспособността на правителствата да разберат какбиткойн всъщност функционираи колко далеч от техния контрол биткойн се намира.

Може би това невежество е неизбежно, поради внезапното издигане на валутата, което притисна правителствата да направят нещо, без да имат достатъчно време да разберат напълно какво се случва.

Повече вреда, отколкото полза

Биткойн е световна, а не национална мрежа

Наистина, дори сега все още изглежда невъзможно да се предвиди как Биткойн и обграждащите го услуги ще продължат да се развиват.

Въпреки това, широко разпространеният неуспех на правителствата да разберат фундаменталните принципи зад протокола на Биткойн може да ги доведе до решения, които в крайна сметка да се отразят лошо на икономическото им развитие, без да имат влияние над позването на валутата за престъпна дейност. Един от ярките пропуски на патриотичните действия на страни като Русия е простичкият факт, че те не могат да ги наложат.

Биткойн и всички други криптовалути са децентрализирани, peer-to-peer системи. Няма централен сървър, който да може да бъде спрян. Няма кой да бъде хванат и осъден, с което да се спре валутата.

Казано по-просто – няма правителство на планетата, което може да ви спре да свалятебиткойнпортфейлиили софтуер за копаене. Свързването към Биткойн мрежата също не може да бъде спряно. Само вземете за пример САЩ и другите развити страни, които неуспешно се опитват през последното десетилетие да спрат торентите, които също са peer-to-peer мрежи.

Следователно всеки желаещ да пере пари може да купува от отделни търговци или доверени миньори, или дори да си закупи собствен хардуер и да превърне „мръсните“ пари в криптомонети.

Лесно е да си представим как биткойн индустрията ще се развива в един наложен ѝ незаконен контектс: тя лесно ще обслужва нуждите на престъпните организации, позволявайки им гъвкавост в съхраняването и местенето на средства по целия свят.

От това се плашат правителствата, но изглежда пропускат, че за добро или лошо, те не могат да направят нищо по този въпрос.

Биткойн и Deep Web

Ярък пример за така нареченияDeep Web е Silk Road: скандалният анонимен онлайн пазар, който позволяваше на всеки да закупи почти всичко с биткойни. В това число и нелегални стоки.

Съществуват много други такива пазари в дълбините на мрежата. От време на време ще има някой друг шумен арест, но като цяло престъпната дейност ще продължава да се развива в огромни мащаби. Обявяването на биткойн за незаконен няма да повлияе ни най-малко на тези вече незаконни операции. Едва ли появата на биткойн е допринесла за увеличението на престъпната дейност. Може да се каже, че само я е улеснила до известна степен.

Напоследък в Deep Web се развиват все по-организирани пазари, борси и дори частни валутни системи. Същевременно престъпниците се оттеглят от Биткойн към следващата, по-анонимна дигитална валута. Можете ли да познаете къде се среща най-голямото развитие на тези дейности?

Ако предположихте единствената развита страна, която напълно обяви криптовалутите за незаконни – Русия, то познахте.

Друга предложена от регулаторите мярка е забраната за ползване на ‘tumblers’ (или ‘перални’)- инструменти, които позволяват на потребителите им да скрият източника на техните биткойни. Тази идея само подчертава нежеланието на традиционните регулатори да признаят, че нямат власт над ситуацията.

Както нелегалните пазари и борси, така и ‘tumbler’-услугите могат да бъдат хоствани анонимно от всеки сървър в света. Отделът за финансови услуги в Ню Йорк може със същия успех да издаде „забрана“ на слънцето да залязва…

.

Легални пионери

Хората, засегнати най-много от правителствените регулации са тези, които вече се занимават с легалните бизнес приложения за биткойн. Това проправящите пътя за иновативно и конкурентно финансово бъдеще.

Забрана над биткойн означава ограничаване на легалния бизнес и принуждаване на престъпниците да се покрият още по-дълбоко. Същевременно тази забрана лишава частния сектор от големите ползи, предлагани от криптовалутите. Без правителствено одобрение легалният бизнес и потребителите не могат да се възползват от бързината, ниските разходи, гъвкавостта и анонимността предлагани, от Биткойн.

Следователно ограничителните регулации ще имат само един ефект: стимулиране създаването на нови черни пазари и същевременно отказ на спазващите закона граждани да се възползват от предимствата на крипто-технологията… Just great :)! Ясно се видя в Канада, как дори наивните споменавания за регулации надбиткойн имаха съкрушителен ефект над ново стартиращите компании.

Страните с по-мек подход ще са тези, които ще имат най-големите ползи от задвижената от Биткойн финансова революция – дори да е твърде рано да се каже как точно би изглеждала тя.

Наказване на грешните хора

Това се отнася и до привидно обикновените регулации, като например изискването за борсите да събират лична информация от клиентите си.

Да, анонимните борси може да правят нещата по-лесни за тези, които перат пари, но следенето на лична информация от страна на борсите не би им пречило по никакъв начин.

В свят без анонимни борси, нищо не пречи на биткойн да бъде търгуван от човек на човек. Нищо не може да спре поникването на анонимни борси в дълбините на мрежата. Единственото нещо, което наложеното събиране на лична информация ще гарантира е, че честните клиенти трябва да минават през повече препятствия за достъп до крипто-валутите. И така същевременно губят неприкосновеност в света на Големите Данни и растящото държавно следене над гражданите.

Сетивен подход

Биткойн регулации

Но дали всяка регулация е лоша? Не, разбира се, има много стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се създаде по-голяма увереност в рамките на населението, без сериозно да се възпрепятстват иновациите или личния живот на потребителите.

Едно разумно изискване би било да се създаде стандарт за сигурност в бизнеса, за всеки желаещ да съхранява или обменя биткойни. Друга добра идея би била да се направи незаконно такива организации да прехвърлят в мрежата, инвестират или използват средства на клиентите си, без изрично да са обявили това. И клиентите на свой ред да са се съгласили.

Изискване за добър резерв от биткойни и публично публикуване на счетоводните биткойн баланси ще предложи на клиентите поне малко спокойствие.

Естествено компаниите трябва да носят отговорност за средствата на клиентите си. Всичко това ще помогне за увеличаване на легитимността, доверието и защитата на потребителите в индустрията, без да се отрази отрицателно върху иновациите, а също и ще сложи край на ерата на „Дивия Запад“ в криптовалутите.

Остаряло мислене

Някои ще кажат, че тези идеи за регулация ще се появят от само себе си, наложени от свободния пазар. Така е, но най-малкото тези идеи ще дадат на регулаторите да правят смислено, а не както досега – първосигнални реакции, без никакви ползи за легитимния бизнес и потребители.

Днес, все още, повечето законодатели продължават да подхождат към биткойн с овехтелия начин на мислене и това е проблемът.

Биткойн обещава да създаде цяла една нова парадигма в света на финансите – най-голямата технологична иновация в тази област от много години насам.

Цялата криптовалутна екосистема – била тя легална или не – еволюира толкова бързо, че правителствените регулатори не могат да ѝ смогнат на темпа, камо ли да планират. Законодателите се опитват да регулират обстоятелства, които нямат прецедент и са трудни за разбиране в сегашната им форма, а дори може да не съществуват утре.

Биткойн изисква изцяло нов начин на мислене и много по-гъвкав подход от страна на правителствата. Трябва да му се позволи да се развива легитимно в свободните пазари и да дари своите ползи на гражданите на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *