Биткойн срещу ЦБДК: Лин Олдън проучва бъдещето на финансовите технологии

Лин Олдън, макроексперт и главен стратег в областта на блокчейн, изрази своето мнение за централизираните дигитални валути (CBDC). Въпреки все по-широкото приемане на такива валути, тя заяви, че не е настроена положително към тях, тъй като имат потенциала да дадат на правителствата „изключителен контрол“ върху крайните потребители.

Олдън осъзнава, че CBDC ще централизират използването на публичната счетоводна книга, като предоставят на правителствата по-голямо наблюдение и контрол над финансовите транзакции. Това може да означава, че правителствата биха могли по-лесно да замразяват средства, да променят лихвените проценти, както и да свързват социална кредитна оценка с парите на хората, което би довело до засилен контрол над обществото.

Олдън смята, че изграждането на алтернативна отворена кодова технология като Биткойн е предпочитаемо решение пред CBDC. Според нея, криптовалутите като Биткойн представляват децентрализирана алтернатива на CBDC, предоставяйки възможност за държане на активи, които не могат да бъдат конфискувани от правителствата и не подлежат на граници.

Олдън разглежда засилващата се тенденция за по-голямо финансово наблюдение и контрол, като вярва, че разпределените системи ще стават все по-разпространени. Тя заключава, че CBDC имат своите недостатъци и докато могат да предоставят на правителствата по-голям контрол, те също така имат потенциала да ограничат индивидуалната свобода. Олдън предлага изграждането на алтернативи с отворен код като Биткойн, които ще овластяват индивидите и ще дават възможност за повече финансова свобода.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *