Биткойн стартъп премахва таксите за обмяна на валута

Биткойн стартъп даде ход на услуга, която ще позволи на хората да извършват сделки с чуждестранна валута безплатно, избягвайки скъпите такси на големите финансови институции.

Bitreserve – компания, основана миналата година от съоснователя на CNET и salesforce.com Хелси Майнър, позволява на хората да конвертират биткойни в обикновена валута и благородни метали. Досега стартиращата компания налагаше комисиона в размер на 0,45% при сделките за обръщане на долари в биткойни и обратното, но сега премахна таксите си изцяло, предава CNBC.

Този ход вероятно ще даде предимство в доста ожесточения финансово-технологичен пазар, където редица компании, като базираната във Великобритания Transferwise, си оспорват пазарния дял в трансферите на валута и мобилните плащания.

Потребителите на платформата ще могат да обменят средства в осем основни световни валути: евро, щатски долар, британска лира, китайски юан, японска йена, мексиканско песо, индийска рупия и швейцарски франк. Клиентите също ще имат възможност да конвертират валутите в злато, сребро, платина и паладий в зависимост от пазарната цена.

„Ако се вгледате в мексиканските имигранти, те изпращат приблизително 30 млрд. долара всяка година и плащат малко под 3 млрд. долара за привилегията да изпращат тези пари у дома. Това е 10% и е отвратително“, заяви Антъни Уотсън, президент на Bitreserve.

По думите му Bitreserve не отрича традиционните финансови институции, като дори желае да си партнира по-тясно с тях. „Ние сме в разговор с целия свят, не само с банки, но и с доставчиците на различни финансови услуги. Говорим за безброй фирми. Ние не гледаме на себе си като на заплаха за банките, а се разглеждаме като допълнение на това, което правят“, заяви още Уотсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *