Благополучен край за икономиката на еврозоната за 2017 г.

Благополучния край на 2017 г. за икономиката на еврозоната опровергава опасенията, че нарастващата политическа несигурност ще ограничи растежа“, коментира Крис Уилямс, главен бизнес икономист в IHS Markit. Той разясни, че данните от проучването са в съответствие с тримесечния темп на растеж на БВП в региона, който се ускорява до 0,8% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Според анализа на IHS Markit растежът в еврозоната се дължи основно на вътрешното търсене и близкия до рекорд ръст на новите поръчки за износ.         Освен това положителната икономическа среда е довела до подобрение на бизнес доверието в еврозоната.

Увеличаването на новите поръчки е насърчило бизнеса да наеме допълнително персонал през декември. Динамиката при създаване на нови работни места се запазва спрямо ноември, като остава на най-високото си ниво за последните седем години.

Бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната расте с най-висока скорост за последните 80 месеца през декември, както и икономиката на еврозоната натрупа допълнителен растеж благодарение на близката до рекорд производствена продукция, съобщават още от  IHS Markit. Окончателните данни за индекса IHS Markit Eurozone показват, че през последния месец на 2017 г. той е на ниво от 56,6 пункта спрямо 56,2 пункта през ноември.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността се е повишил до 60,1 пункта през ноември спрямо 58,5 пункта предишния месец, съобщи IHS Markit днес. Данните задминават предварителното четене от 60 пункта и това е вторият по сила ръст откакто започва проучването през юни 1997 г.

Ирландия остава начало в класацията по най-голям ръст в производството и по този начин икономиката в страната е на 21-месечен връх. Производствената активност във Франция остава на високите си нива, отчетени през месец ноември. Подобрение на икономиката се отчита и в Германия, Италия и Испания.

 Производството в еврозоната не се е представяло толкова добре от апогея на dot-com бума преди 17 години, съобщава Bloomberg.

Най-силното разширяване на еврoзоната от десетилетие сваля безработицата и подкрепя доверието на бизнеса. Възходът се подпомага и от Европейската централна банка, която обеща да продължи програмата за изкупуване на облигации поне до септември следващата година и да запази лихвените проценти ниски за дълго време след това.

Оптимистичните данни за 2017г. вероятно ще засилят световното господство на промишлеността на еврозоната, което виждаме засега тази година“, каза Крис Уилямсън. Производителите в зоната с единна валута печелят „все по-голям дял от глобалната търговия предвид бума в износа“.

Всички проучени страни, включително Гърция, отчитат нарастващо промишлено производство вече половин година, на фона на силните входящи поръчки, които водят до набиране на нови служители и намиране на нови доставчици.

Германските заводи са произвели стоки дори по-бързо от очакваното през ноември, като ръстът там също е вторият по сила от над 2 десетилетия. PMI индексът на промишлеността за страната е скочил до 62,5 пункта от 60,6 пункта през октомври.

Във Франция стойностите са най-високите от седем години, като индексът се е повишил до 57,7 пункта през ноември от 56,1 пункта предишния месец.

Сигнализирайки, че бумът скоро може да се трансформира в инфлация, както прогнозират представителите на ЕЦБ, ценовият натиск се оказва на най-високото си ниво от над 6 години, заяви IHS Markit. Въпреки това официални данни за еврозоната от четвъртък показаха, че инфлацията се е ускорила по-слабo от очакваното през ноември до 1,5%.

Петър Къртев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *