Близка до Ирена Кръстева компания купи еcon.bg и stat.bg

Това съобщaва днес самият сайт econ.bg, предаде „Дневник“.
3Бей.БГ е собственик на няколко сайта – Sporta.bg, Jenite.bg, FitWell.bg, Sever.bg, Izlizam.bg и iNews.bg. Засега стойността на сделката не е посочена.
По официални данни от търговския регистър равна собственост в 3Бей.БГ имат „Спорта.БГ“ и „Никкомерс 01“. Капиталът на 3Бей.БГ е 1 млн. лв. Според точка, заложена в годишното редовно Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 8 юли, капиталът на дружеството трябва да бъде увеличен до 5.86 млн. лв. За целта ще бъдат емитирани 4 860 000 акции с номинал 1 лев, а 100% от новите акции ще бъдат записани от трето лице – регистрираната на британските вирджински острови офшорна компания „Matterhorn Fund“ LTD.
Изданието, обект на покупката не съобщава къде е връзката на Кръстева и Пеевски с компанията. Медийната група, ръководена от Кръстева притежава „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“, „Засада“ (преди „Експрес“) и великотърновския „Борба“, като контролира и телевизиите TV7 и Би Би Ти. Няколко борсови сделки с акции на фонда за земя „Агро финанс“ от началото на годината обаче дават сигнали за интересни делови връзки между „Никкомерс 01“ и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Това е банката, която финансира изкупуването на медиите на Ирена Кръстева. Собственик на „Никкомерс 01“ е Николай Николов, който е и в съвета на директорите на 3Бей.БГ.
През декември банката на Василев придоби 27.4% от фонда за земя от „Галакси Пропърти груп“, която се контролира от собствениците на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Шерев. Последваха няколко прехвърляния на акции между банката и „Никкомерс 01“, в резултат на което тя остана със 7.84%, а „Никкомерс 01“ стана най-големия акционер във фонда с 30.35% към края на март, според отчета му.
Създаденият през 2001 г. Econ.bg е предлага специализирана информация и разполага с каталог от 130 хил. български фирми. Stat.bg е създаден през 2002 г. и предлага статистическа макроикономическа информация с безплатен достъп. econ.bg досега беше собственост на Центъра за икономическо развитие, създаден през 2001 г. от бившия вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Александър Божков. Изпълнителният директор на 3Бей.БГ Никола Николов пък е сред създателите на econ.bg.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *