Близки на моряците от ”Св. Николай”: Борисов да научи корабното дело, пак става за смях

Това се казва в съобщение на възмутените семейства, разпространено до медиите от Maritime.bg. То е по повод вчерашната среща им с премиера, който се ядоса и набързо по полицейски призова „всеки да признава, да казва и да посочва, кой каквото знае“. Семействата заявяват, че афишираните твърдения от него, че корабът е бил наблюдаван от 8 месеца, изобщо са несъстоятелни. Още вчера на срещата Борисов обявил за виновни техните близки (моряците), без да изчака приключване на процеса в иберийската страна. Роднините са много раздразнени и от факта, че  е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак те благодарят за срещата, но смятат, че коментарите на премиера и вътрешния министър Цветан Цветанов са твърде прибързани. Не е ясно „на каква почва лежат те“, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба. Борисов заявил, че „когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират”, което практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда. Премиерът дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”, което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.
 
Семействата все пак се надяват, след като Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването при посещението си в Испания (днес и утре – б.р.), да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България. Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около на около 80 км от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Близките били уверени от Министерството на външните работи, че моряците са в добро състояние. Никаква друга информация на срещата не била предоставена. ”Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди” на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика”, казват роднините. Те допълват: „Надяваме се ние да не се „разсърдим”, когато всички положения излязат на светло, и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното” в европейската България – липсва”. Семействата ще срещат с Цветан Цветанов, след като се върне от Испания.  Те няма да правят други изявления дотогава.
Български представители все още не са допуснати от испанските власти до моряците, предаде БНР. Най-вероятно в началото на септември това ще се случи и представител на българското посолство ще се срещне с тях. Очаква се тогава те да бъдат разпитани и от съда по-подробно.
 

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *