Близо два милиона българи не са здравноосигурени

Те бяха цитирани от депутатът от ДПС и член на здравната комисия Хасан Адемов по време на публична дискусия за ролята на държавата в здравеопазването, организирана по инициатива на КНСБ, предаде Дарик.
Сред хората с този статус са част от трайно безработните, които сами трябва да внасят здравни и социални осигуровки, като отделят по 80 лева месечно, обясни Адемов, и предложи създаване на нов регламент за здравното осигуряване на тези хора. По време на дискусията стана ясно, че над 600 000 души у нас нямат достъп до личен лекар, а 424 лекарски практики са незаети. Това означава, че държавата не гарантира равния достъп до здравеопазване на всички граждани, обобщи вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.
Според данните на здравната каса около1,2 млн. българи са здравно неосигурени, но присъстват в пациентските листи, а общият брой на неосигурените е над 1,9 млн. души.
Къде се губят останалите, обясни д-р Иван Кокалов от КНСБ. По думите му това са хора, които нямат свой личен лекар, но една част от тях може да са хора, които са напуснали страната, а друга част са в сивия сектор и поради тази причина не са се записали, тъй като трябва да регистрират доходи.
Д-р Кокалов обясни липсващия достъп на 600 000 души до личен лекар с недостига на кадри в много лекарски практики. По време на дискусията той представи данни, според които работещите на трудов договор внасят средно по 53 лева месечно за здравно осигуряване, докато държавата внася средно 19 лева за осигуровките на деца, пенсионери и държавни служители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *