Близо 40% от българите стоят на студено вкъщи.

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли. Този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са средно 8%. Това съобщи вчера зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНР. Той цитира данни, според които в момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 на сто, докато в някои европейски страни този дял достига 50-60% от домакинствата.

Инвестирането в енергийната ефективност е естественият начин за справяне с енергийната бедност и това е посоката, която трябва да поемем, коментира Станков. Той посочи, че около 7500 домакинства, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подпомогнати с финансови средства. Държавата възстановява до 30% от инвестицията, която домакинствата извършват в своя дом. А за около година вече над 2500 домакинства са се възползвали от тази възможност. Именно това е и една от дългосрочните мерки за справяне с проблемите на мръсния въздух, отбеляза Станков.

Според него в момента в България се изпълняват краткосрочни мерки за справяне с този проблем, но по-важни са дългосрочните. „Говоря за директни плащания към граждани, които имат проблем да осигурят отопление, охлаждане или осветление на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме около това да мислим за дългосрочните мерки. А такава мярка е по-скоро инвестиране в енергийна ефективност и намаляване на количеството енергия, което е необходимо за отопление и охлаждане на едно жилище“, коментира той.

Неотдавнашен анализ на Световната банка посочи, че в България енергийно бедни са хората, които отделят повече от 10% от доходите си за сметки за енергия. Точно те би трябвало да бъдат подпомагани от държавата. Според Жечо Станков обаче е нужно да се изработи обща дефиниция, която да важи за целия ЕС. „Дефиницията за енергийна бедност в Швеция би била една, а в България би била друга. Институциите, които са отговорни за справяне с проблема, би трябвало да бъдат въвлечени на всяко едно ниво с цел осигуряване на по-добър стандарт на живот“, обобщи заместник енергийният министър, информира в.Сега.

80% от жителите на ЕС живеят в градовете, каза Меган Ричардс от Главна дирекция „Енергетика“ на ЕК по време на форум за енергийната бедност, който беше открит в София вчера. В същото време България е в дъното по отношение на темповете, с които се развива чистата енергия, посочи тя.

Договори

Три месеца, за да се запознаят с предложението на правителството за разваляне на договорите, са поискали двата американски теца „Марица-изток“ 1 и 3. Разтрогването на контрактите ще отнеме повече време, призна вчера и зам.-министър Жечо Станков. Той съобщи, че вече е готова методиката за възвращаемостта на инвестициите на двете централи. „Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да бъдат на дипломатична основа, за да се стигне до най-доброто решение“, коментира той. През миналата седмица се появиха информации, че скъсването на договорите може да стане до броени седмици. През уикенда министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче предупреди, че това ще отнеме значително повече време. Преговорите се водят от финансовото министерство.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *