Близо 4,5 милиона чужди туристи са посетили България през лятото

Над 4,480 милиона са били чуждестранните туристи в България през трите летни месеца на тази година, което е представлява ръст от 3,6% спрямо същия период на предходната година. Приходите от туризъм през юни и юли са 1,2 млрд. евро или ръст от 8,1 на сто. Очаква се данните за септември, за да се финализира отчетът за активния летен сезон.Близо 4,5 милиона чужди туристи са посетили България през лятото.

Резултат с изображение за ангелкова

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която обобщи данните за туристическия сезон в България от началото на годината.

Най-много са били посещенията през лятото на румънски граждани, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел.

За периода януари – юли приходите от международен туризъм са над 2 млрд. евро или с 8,6% повече спрямо същия период на предходната година.

Николина Ангелкова заяви, че България се превръща в една устойчива и успешна туристическа дестинация.

Направени са над 300 проверки по плажовете това лято, а сигналите на телефоните на ведомството от недоволни граждани намаляват от над 420 миналата година до над 250 това лято. Над 600 хил. лева са наложените глоби и неустойки, от които половината вече са платени. Основните нарушения при проверките при местата за настаняване са били свързани с осигуряването на достъпа на хора с увреждания.

Само два хотела са информирали за оплаквания от шум. Ведомството е изпратило писма с подобно запитване до близо 800 хотела, от които 400 са отговори и само два са съобщили за жалби срещу шума, посочи министърът.

През следващите две години в Плана за концесиите за морските плажове е предвидено отдаването на концесия на над 39 плажа. За всички останали, за които има интерес, се очаква те да бъдат проведени процедури за отдаването им под наем. Неохраняемите плажове също намаляват с около 25% от 2015 г.

Ангелкова информира още, че на 25 октомври ще заседава българо-руската смесена комисия, на която се очаква страната ни да постави въпроса за реципрочност в стойността на руските визи за български граждани с тези за руснаците за почивка у нас, информира investor.bg.

Общественото обсъждане по законопроектите за Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие приключи, каза още министърът. В Закона на туризма основните теми, които остават, са свързани със статута на националните курорти, засилване на консултативните съвети по туризъм и въвеждане на специален единен код за местата за настаняване и храненеБлизо 4,5 милиона чужди туристи са посетили България през лятото..

От законопроекта на Закона за туризма са изведени темата, свързана с националния туристически инспекторат, защото изисква допълнително съгласуване, както и предложението, свързано с доброволния етикет за качество.

По отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие са коментирани две основни теми – групирането и категоризирането на морските плажове и включването на административно-наказателните разпоредби, относно неохраняемите плажове.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *