Близо 7 000 работодатели с 93 220 служители са подали заявления по мярката „60/40“

Близо 7 000 работодатели са подали до днес заявления по мярката „60/40“ в бюрата по труда в цялата страна. Става дума за запазването на работните места на близо 93 220 служители – съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Този брой работните места, които ще бъдат запазени по мярката, за втори пореден ден надхвърля броя на регистрираните безработни от началото на кризата, които са 87 059.
До момента са одобрени заявленията на 1 372-ма работодатели за запазване на заетостта на 21 610 служители, информира bnr.bg.
Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

733 предприятия са получили над 3 млн. лв. за близо 10 500 служители, уточняват още от социалното министерство.

Работодатели и синдикати отхвърлиха променената схема „60 на 40“

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове, информира svobodnaevropa.bg. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

COVID-19: Икономисти от БАН с три сценария за българската икономика

След последните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, схемата, която стана известна като „60 на 40“, позволява държавата да поеме пълният размер на осигуровките за работниците. Така за работодателите ще остане да поемат само останалата част от брутната заплата на работниците. За служителите остава задължението от 40% от осигуровките и данъкът от 10%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *