Близо 750 къщи за гости са построени с европари, купуват се яхти, джипове и катамарани

С пари по европроекти са построени 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана.
За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните – че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.
Прокуратурата има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости. До момента в прокуратурата няма нито един сигнал за нередност с тези процедури.
По повод имота, за който се твърди, че е на Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, не чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана, междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за къщата на Манолев в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати.

Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Това съобщава Mediapool, като се позовава на свои източници. Министерството на земеделието, храните и горите не пожела да коментира темата.  Към момента е загадка колко къщи за гости са построени с европейски средства в България. Не се знае също колко от тях са предоставяли туристически услуги, колко продължават да работят, колко вече са спрели да го правят след изтичането на 5-годишния контролен период. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), през който става финансирането и трябва да осъществява контрола на изразходването на средствата, мълчи и не отговаря на въпроси. Министерството на земеделието, което управлява Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която се кандидатства с проекти, също пази мълчание.
Така прокуратурата разпореди пълна проверка на всички къщи за гости, въпреки че за някои от тях 5-годишният период, през който трябва да работят като места за настаняване, вече е изтекъл. По данни на прокуратурата ще бъдат проверени 746 къщи за гости, в които са инвестирани 202 млн. лв. от европейските фондове. Не стана ясно дали в тази бройка са включени всички къщи за гости, изградени по мерки 311 и 312 на ПРСР за изминалия програмен период, както и тези по линия на „миговете“ (МИГ – местна инициативна група).
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза в сряда, че част от бенефициентите са били добросъвестни. След като изтече петгодишният мониторингов срок, къщите остават „на практика еднолична собственост или за ползване на бенефициентите или на съвсем други лица, които са реалните ползватели“, посочи Арнаудова. За къщи за гости са заделени над 30 млн. евро.
През настоящия програмен период 2014 – 2020 г. къщи за гости не се финансират заради проблемите, които имаше с тях през изминалия програмен период, каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред Нова телевизия тази седмица. Това не е съвсем точно така. През „миговете“ – МИГ (местна инициативна група) финансирането на къщите за гости в селските райони продължава. Размерът е различен и варира от 50 000 лв. до 200 000 лв., казаха консултанти по европроекти пред Mediapool. Отделно по мярка 6.4 „Туристически дейности“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има заделен ресурс от 30 млн. евро за настоящия програмен период. Основната дейност за финансиране на дейностите по тази мярка са местата за настаняване – къщи за гости и хотели. Спомагателните дейности, които се финансират, са различни туристически атракции.
Комитетът за наблюдение по ПРСР не е взимал решение да не се финансират къщите за гости през настоящия програмен период. Очевидно това е решение на министър Порожанов, но то не е обсъдено от Комитета за наблюдение. За да стане факт, това задължително трябва да се случи, казаха представители на Комитета за наблюдение пред Mediapool. Към настоящия момент мярката за туристически дейности по ПРСР не е отваряна въпреки големия интерес. Няма яснота дали, кога и при какви условия ще бъде отворена за прием, твърдят консултанти по европроекти. През изминалия програмен период средно отпуснатата субсидия за изграждането на една къща за гости е около 300 000 лв., става ясно от публикуваните два списъка на страницата на Държавен фонд „Земеделие“.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *