80 на сто от българите се страхуват от нова световна икономическа криза

Терористичните заплахи, радикалният ислям и бежанците се очертават като най-големите геополитически страхове на българина. Това показва първото проучване на новия изследователски център „Тренд“, проведено преди атентата в Ница и опита за преврат в Турция. Социологът Евелина Славкова обясни пред Българското национално радио, че ролята на медиите в тази ситуации не бива да се подценява, защото тези теми присъстват в медийното пространство изключително интензивно и оставят усещането, че това са непосредствени заплахи. Много често в публичното пространство присъстват необективни анализи и интерпретации, които нагнетяват чувството на страх, посочи още тя.

Същевременно 79 на сто от запитаните възприемат като заплаха опасността от нова глобална икономическа криза, а това е следствие както от ситуацията в Гърция, така и от коментарите около британския референдум, отбеляза социологът.

По отношение на Европейския съюз 68 процента от запитаните са по-скоро положително настроени. Според социолозите българите малко по-трудно осъзнават ролята на НАТО и членството на страната в него, затова процентът на одобрение към Алианса е по-нисък – 44%. 65 на сто от българите имат положително отношение към Германия, което вероятно се дължи на водещата роля на страната в ЕС. Онези, които имат положително отношение към Русия, пък възприемат НАТО през призмата на противопоставянето НАТО-Русия.

Но в тази социологическа двойка НАТО регистрира един постоянен спад сред своите последователи, докато Русия поддържа едно сериозно високо постоянно ниво, което се дължи основно на ефективното решаване на терористичните заплахи в страната, както и твърдата позиция срещу Ислямска държава в чужбина, особено в Сирия, където подпомага дейно законното правителство на премиера Асад.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *