Блокират гърмящите айфони с ново приложение

Блокират дефектните модели айфони на компанията „Самсунг“, която обяви, че на 19 декември ще пусне приложение за телефоните „Галакси Ноут 7“, което ще ги направи неизползваеми, предава NBC News.

„Самсунг“ информира, че с новото приложение се блокират и то няма да позволява телефоните да бъдат зареждани и няма да могат да бъдат използвани като мобилни устройства. Макар че повече от 93% от закупените „Галакси Ноут 7“ вече бяха върнати, според компанията останалите 7% все още са опасни.

През лятото и в началото на есента гръмна скандалът с некачествените батерии на айфоните от модела „Галакси Ноут 7“, но както се казва, едно зло никога не идва само. Два месеца по-късно започнаха да гърмят като противопехотни мини капаците на пералните  с горно зареждане – избити зъби, нарязани лица, стресирани домакини и т.н. Тръгнаха стотици дела срещу компанията, а тя панически започна да изтегля от пазарите дефектните серии телефони и перални.

Така „Самсунг електроникс“ (Samsung Electronics) обяви, че спира производството на смартфона „Самсунг галакси ноут 7“, след информациите за запалване на заменените устройства. Според данните на агенцията, решението е прието от компанията, съвместно с ведомствата, отговарящи за безопасността на потребителите в Южна Корея, САЩ и Китай. Анонимен източник смята, мерките ще засегнат най-вече завода във Виетнам, който отговаря за доставките извън Южна Корея.

„Самсунг“ обяви на 2 септември масово изтегляне и спиране на продажбите на смартфоните Галакси ноут 7 заради проблеми с акумулаторните батерии, които може да се взривяват. Комисията по безопасност на потребителските продукти на САЩ официално призова за отказ от използване на смартфона, тъй като той представлява опасност и обяви за изтеглянето на около 1 милион вече продадени на територията на САЩ смартфона. След това компанията „Самсунг“ внесе в САЩ над 500 хиляди нови телефона от същия модел за замяна на по-рано продадените.

След технологичния, „Самсунг“ бе забъркана и в политически скандал в родината си, и то покрай президентът на страната Пак Гън-хе и нейна приятелка, за която се предполага, че е упражнявала неправомерно влияние в държавните дела на президента. Анонимен източник от прокуратурата тогава  е потвърдил информацията, но не е изяснил каква точно е връзката на електронния гигант с Чой Сун-сил.Според южнокорейската информационна агенция „Йонхап” става дума за предоставяне на финансова помощ на дъщерята на Чой от страна на „Самсунг”. По данни на медията фирмата е заплатила 3,1 млн. долара на дружество, чийто съсобственици са Чой и дъщеря й, която преди е била член на Националния отбор по конна езда на Южна Корея. От компанията отказват коментар за разследването.

Но в крайна сметка президентът бе свален с импийчмънт в началото на декември.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *