БЛС обсъжда Националния рамков договор и бюджета на НЗОК

Участниците в събора трябва да решат дали да гласуват мандат на Управителния съвет на съсловната организация да подпише документа, който ще регламентира здавеопазването през 2013-а година.
Приета бе декларация за поредица от действия на финансовия министър Симеон Дянков, в която се посочва, че той многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на хората и се настоява за оставката му.
Председателят на БЛС Цветан Райчинов подчерта, че според новия рамков договор и през следващата година, както и през тази, 20-30 % от медицинските дейности остават непокрити и ще са за сметка на пациентите, а около 3% повече ще получат лекарите. Независимо че Здравната каса ще разполага с повече пари през 2013-а, средствата на практика ще са същите, защото се вкарват нови дейности за 100 милиона лева, отбеляза Райчинов:
Разчетът трябваше да има 70 милиона повече предвидени, трябваше да има 300 милиона повече от деца, трябваше да има други милиони, които Дянков прибра.
Оценката на директора на Здравната каса Пламен Цеков е, че бюджетът е добре балансиран и по-дъбор като цифрово изражение.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова каза от своя страна, че е оптимист за приемането от страна на събора на Националния рамков договор, защото по нейна преценка всички недоразумения са били изчистени в периода на преговорите с Касата. И според нея големият плюс са повечето пари за Касата:
Надявам се, че те ще бъдат разпределени правилно за това да се гарантира здравето на българските граждани за следващата година.
В началото на форума заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Георги Ставракев подаде оставка. Името му беше огласено от Комисията по досиетата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *