Блумбърг: България е рай за гръцките компании

Фирмата му има клон в град Раковски и една от над 2000-те гръцки компании, които действат в бившата соцдържава. 40% от тях са регистрирани тази година, пише агенция „Блумбърг“, цитирана от КРОСС. Комнинакидис обяснява, че правенето на бизнес в България излиза по-евтино, тъй като данъците и заплатите тук са по-ниски. Овен това, данъчните закони у нас са по-опростени, ясни и предсказуеми. България привлича и големи компании като и големи фирми като Coca-Cola Hellenic Bottling Co и Hellenic Petroleum, докато гръцкият премиер Папандреу съкращава разходи и вдига данъци, пише още „Блумбърг“.  Атина се борис с най-голямата дългова кр иза в историята си,  което минава през болезнени мерки за затягане на коланите, икономии и реформи. Безработицата в Гърция е рекордна – 15,9% за първата четвърт от годината, а нивото на безработица в граничния район на източна Македония и Тракия, достигна до 20.2% през май. Гръцките компании имат малко шансове да разраснат бизнеса и продажбите си, след като потребителите загубиха доверие в изхода от кризата, твърдят от базирана в Атина Фондация за икономически и индустриални проучвания. показват статистическите проучвания. 80% от гърците прогнозират влошаване на личното си финансово положение през следващата година, при 76 процента през юни.
Българската икономика може и да не се развива с бързи темпове, но поне е стабилна.  А корпоративните и персонални данъци върху доходите са 10%, най-ниските в ЕС, отбелязва „Блумбърг“. Държавният дълг е 18% от брутния вътрешен продукт, третият най-нисък в Европейския съюз, след тези на Естония и Люксембург, в сравнение със 158% за Гърция, по данни на Европейската комисия. България може и да е най-бедната страна в ЕС, измерено по БВП на глава от населението. Но от гледна точка на бизнес условията изпреварва Гърция. Според класацията Ease of Doing Business на Световната банка и International Finance Corp, България е 51-ва сред 183 икономики, а Гърция се смъква през тази година с 12 места до 109-та позиция.
„Гърция не е конкурентоспособна в Еврозоната и е очевидно, че гръцките компании се местят в България, за да избягат надценената валута и да търсят по-ниски разходи“, обяснява мениджърът Стюарт Томсън. Според НАП 800 гръцки компании са се регистрирали в България тази година, повечето от тях в Благоевград. „Повечето компании, които се регистрираха в България тази година, направиха това, за да се възползват от по-ниските данъци или просто да си купят по-евтина кола или имот“, коментира Панайотис Коуцикос, който е председател на гръцко-българска търговска камара. Между 2000 и 2009 г. гръцките инвестиции в България са 7,63 млрд. евро, което е около 5% от всички външни инвестиции на Гърция за тези девет години, показват данни на Евростат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *