Бл. Крачев: Пазарът взе теста с пакетите в Софарма и Химимпорт, следва Албена

„Все повече големи инвеститори в крайна сметка успяват да продадат участията си на българския пазар и то за значителни за мащабите на БФБ обеми. Последните такива инвеститори бяха фондовете на Грамърси и делът им в Софарма, Артио (Абърдийн) по редица позиции, в т.ч. БАКБ, Софарма, ЦКБ, Химимпорт и не на последно място Финансова консултантска компания с дела си от над 9% в Софарма. Всичко това са реални сделки, при които мястото на предишните заемат нови реални инвеститори. Т.е. наблюдаваме вече все повече големи купувачи, а не само преобладаващите продавачи“, се казва в анализ на Благовест Крачев, брокер в ИП Карол. Анализът е публикуван в уеб страницата на посредника.

Предстоят още няколко теста на българския фондов пазар в близкото бъдеще, които вероятно ще потвърдят факта, че на определена цена за активите, които търгуваме на БФБ, има голям интерес, който може би все още трудно се забелязва масово от инвеститорите. А по всичко личи, че тази цена е близо до цените, на които търгуват и индивидуалните инвеститори. Предстоят сделки за продажба на дела в Албена АД, собственост на община Балчик, което според нас ще бъде едно от следващите интересни и знакови събития на БФБ, ако това публично предлагане се проведе при наличието на определени предпоставки.

Вече няколко седмици след като Aberdeen Select International Equity Fund вече не е акционер в Химимпорт, можем да направим и първите изводи от ефектите след сделките. Самите сделки за пакетите се сключиха на цени 1,101 за обикновените акции и между 1,53 и 1,61 за привилегированите акции и очаквано след това – цените се вдигнаха съществено още в първите минути. Това беше и първият непосредствен ефект от сделките. Оказа се обаче, че ръстовете са по-скоро временни и въпреки големия си размер, сделките не успяха да провокират твърде голям брой инвеститори да раздвижат парите си и постепенно търговията на БФБ се върна при обемите на лятната си летаргия, която беше обхванала пазара през последните месеци. Това беше вторият ефект, който наблюдавахме.

По-интересният факт обаче и може би най-съществен за пазара беше, че първата сделка през средата на септември за обикновените акции провокира интереса на инвеститорите и към другия пакет от привилегированите акции. Кратко време след това се реализира и втората сделка. С други думи, първата сделка предизвика втората, въпреки че купувачите при двете сделки бяха различни.

В момента инвеститорите след настъпването на дългоочакваното събитие са „уморени” от активната търговия след сделките, а много от тях въпреки всичко са скептично настроени относно акциите на Химимпорт и Българския пазар като цяло. Забелязваме обаче няколко неща, които не са за пренебрегване, за което последно сделките с акциите на Aberdeen в Химимпорт ни помагат да се ориентираме и потвърждават фактите: На първо място скептицизмът, който в момента е налице, показва, че повечето инвеститори не са били негативни поради наличието на големите продавачи по определени ключови за пазара ни акции, а поради това, че вече са свикнали с продължителния период на падащите цени на Българските акции, неактивната търговия и опасността от постоянно появяващи се нови продавачи при ликвидните позиции. В момента малко хора вярват, че пазара ни може да се възстанови по-трайно и фактът, че някой или няколко на брой големи инвеститори купуват дадени акции на този етап не е достатъчно основание тази тенденция да се промени.

Въпреки наблюдаваната умора на пазара, породена и от самите продажби и последвалата търговия след сделките на Aberdeen с акциите на Химимпорт, пазарът вече дава сигнали, че големите пари са започнали през последната година да се раздвижват и да търсят реализация. Дали причината за това са вече осезаемо ниските лихви по депозитите или фактът, че процесите по деливъридж са приключили и през годините финансовото състояние на икономическите агенти е достигнало до устойчиво ниво или друга причина, това не е от значение, когато действията на инвеститорите говорят сами за себе си. А оправдания за отказ от действия винаги има, каквито например в момента са политическите фактори в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *