БНБ е санкционирала 5 банки за нарушения през 2018 г.

БНБ е наложила надзорни мерки на пет български банки заради нарушения през миналата година. Това става ясно от годишния отчет на централната банка за 2018 г., който бе внесен на 30 април в Народното събрание.БНБ е санкционирала 5 банки за нарушения през 2018 г.

Резултат с изображение за банки печалби

Кои са банките нарушители, в доклада не се споменава. Известно е, че през миналата година „Банков надзор“ извърши девет инспекции на място, за да се проследи как са изпълнени дадените предписания при последните стрес тестове, последвали краха на КТБ. Така излиза, че повече от половината проверявани са получили нови надзорни мерки. Проверките са били насочени по-специално към концентрацията на кредити. „Ангажираността на ръководствата на някои банки в управлението на кредитния риск още не е достатъчна“, посочва БНБ. „Запазва се необходимостта някои банки да подобрят цялостния си подход към процеса на вътрешен анализ на рисковете и адекватността на капитала“, е записано в доклада, информира в.Сега.

В момента във връзка с кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната и общия банков съюз на ЕС Европейската централна банка провежда преглед на активите на шест българските банки – трите най-големи: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, както и три банки с преобладаващо българско участие – ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ. Резултатите трябва да са готови до края на юни.

Финансовите институции като цяло спазват добрите практики в кредитирането, става ясно от отчета на БНБ. Делът на необслужваните кредити в банковата система е продължил да спада – с 1.5 млрд. лв. до 7.6%, а покритието им с обезценки се е покачило от 49% на 51%. БНБ за пореден път предупреждава, че бързият ръст на кредитирането, който продължава и тази година, крие рискове, особено ако започне вдигане на лихвите и забавяне на икономиката. Засега Европейската централна банка отлага покачването на лихвите за догодина.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *