БНБ: Не сме предписвали предоговаряне на влогове в КТБ

БНБ не е издавала предписания за извършване на предоговаряне на влогове на КТБ с нейни клиенти, съобщиха от пресцентъра на Централната банка.Съобщението идва, след като днес от прокуратурата обявиха, че е образувано досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

В рамките на разследването ще се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях.

Още миналата седмица квесторите заявиха, че са работили само в рамките на закона и в изпълнение на указанията на надзорните институции. По думите им изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер е сложен процес, който е проведен в тясно взаимодействие с от Фонда за гарантиране на влоговете в банки и БНБ – „начин на работа, койтоправи самоволните действия невъзможни“.

Днес от БНБзаявиха, „във връзка с коментари и дискусии“, че квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях.

Квесторите на КТБникога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавалапредписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти, се казва още в съобщението.

С решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20.06.2014 г., на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти. Единствените операции, които са били разрешени на банката с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители, пишат още от Централната банка.

Намаляването с административен акт на лихвите по депозитив банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове. Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ, завършват от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *