БНБ обявява конкурси за проекти на монети

БНБ обявява конкурси за изработването на художествени проекти на възпоменателни монети, като сроковете са в края на следващия месец. Конкурсите са анонимни.

Първото задание е за  сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Тервел”, като срокът за предаване на проекта в централното управление на БНБ София, на пл. „Княз Александър I“ №1,е 25 октомври. По случай 140-тата годишнина от певеца на българското село Елин Пелин се предвижда изработването на медна възпоменателна монета „140 години от рождението на Елин Пелин“. Третата възпоменателна монета, който ще бъде сребърна, трябва да посветена на известния самоук-майстор и известен строител Кольо Фичето и по-точно на 150 години от построяването на известния мост край град Бяла. Сроковете за последните две възпоменателни монети съответно са 26 и 28 октомври. Номиналът на монетата за Елин Пелин е 2 лева, а тази за годишнината от моста край град Бяла, изграден от Кольо Фичето, ще бъде с номинал 10 лева.

БНБ предоставя всичките си налични материали, комплектовани със снимки, които могат да послужат за информационен масив на авторите. Участниците в конкурса трябва да представят по един графичен проект на лицевата и на обратната страна на монетата. Проектите трябва да са изработени на ръка, с нанесени задължителните елементи, без използването на колажи.

 

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *