БНБ прогнозира растеж от 2.1%

Ръстът на БВП на България се очаква да се забави до 2,1% през 2016 година спрямо негово увеличение с близо 3% през миналата година, прогнозира БНБ.Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база, се посочва в анализа на БНБ.

В същото време прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция.

През 2017-а година този негативен ефект вероятно ще изчезне, като се очаква увеличаване на общите инвестиции поради продължаване на растежа както на частните, така и на държавните инвестиции и според БНБ брутният вътрешен продукт ще нарасне през следващата година с 2,8 процентни пункта.

Централната банка очаква, че през тази и през следващата година положителният принос на нетния износ към растежа на БВП ще се свие постепенно в сравнение с неговото относително високо ниво през 2015 година.

Очаква се реалният ръст на експорта през 2016 година да се забави в сравнение с предходната година, преди да започне отново да се ускорява в съответствие с прогнозираното подобрение на динамиката на външното търсене на български стоки и услуги, се посочва в доклада на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *