БНБ прогнозира ръст на необслужваните кредити

БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на антицикличния капиталов буфер на 0,5 на сто през третото тримесечие. От пресцентъра на Централната банка припомнят, че още в началото на кризата с Covid-19 бяха направени предписания, които да гарантират запазването на  устойчивостта на системата.

БНБ готви Закон за ипотечния кредит - От деня - БНР Новини

Антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, ще се запази на настоящото си равнище поне до края на септември, реши управителният съвет на БНБ.

Практически това е изискване, свързано с допълнително подсигуряване на рисковите кредити във всяка банка. То отразява и очакванията на БНБ за хода на икономиката, тъй като колкото по-нисък е размерът на изискуемия буфер, толкова по-положителна изглежда икономическата перспектива. Дълги години той бе на нулево равнище, но през 2019 година започна плавно да се покачва заради забавящата се икономика в глобален план,информира bnr.bg.

Сливналии вече могат да плащат данъците за 2020 година - SlivenPress

В началото на тази година БНБ ревизира намерението си да го покачи до 1 на сто от началото на април, защото ситуацията с Covid-19 промени изцяло глобалните икономически тенденции. Тогава от БНБ решиха, че е по-добре в банките да остане повече свободен ресурс, с който да разполагат при евентуален ликвиден натиск при общ ръст на необслужваните задължения, за да могат да посрещнат първите удари от коронакризата.

Бюджет и финанси :: БНБ: Гражданите ще могат да отстрочват ...

Това благоприятства за запазването на устойчивостта на системата, категорични са от Централната банка. Решението за нивото на този капиталов буфер от 1 октомври ще бъде определено на заседание по-късно през годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *