БНБ се провали на стрес теста

Българската народна банка не се справи с тази задача, а именно осигуряване на повече прозрачност за истинското състояние на банковата система. След като EFG Eurobank – банката майка, контролираща една от водещите български банки, не издържа европейския стрес тест, българските банкови надзорници предпочетоха да прикрият това, вместо да покажат реалното състояние на нещата.
В специално съобщение, разпратено до медиите в 19:37 часа българско време в петък, тоест 37 минути след официалното обявяване на резултатите от стрес тестовете в Европа, БНБ твърди „Изводите от теста са, че както банките от банковите групи, представени в България и участвали в теста, така и останалите банки в страната ни имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изискуеми нива в теста“.
Същевременно собственикът на Пощенска банка, EFG Eurobank Ergasias, официално не издържа този стрес тест. Това ясно се вижда в обнародваните от Европейския банков надзор документи, които показват че нивото на капитала по стълб 1, което следва да бъде 5% според негативния сценарий за 2012 г., за И Еф Джи е 4.9%.
Тъй като EFG Eurobank е стабилна кредитна институция с активи /претеглени спрямо риска/ в размер на 48 млрд. евро и препоръката на европейския банков надзор е до края на годината тя да набере само 58 млн. евро допълнителен собствен капитал, можем директно да кажем: БНБ е тази банкова институция, която провали България на този стрес тест.
Вероятно водени от идеята „да не плашат публиката“, българските банкови надзорници директно скриха информация, която е важна за родния финансов сектор. Така те направиха мечешка услуга на една стабилна банка, защото информация неизбежно ще се разпространи сред заинтересуваните – но вече с „таен привкус“.
Информацията за провал на теста на гръцки банки до голяма степен не беше изненада, най-малкото след като знаем състоянието на гръцките публични финанси. Още повече, новите стрес тестове показаха, че 67% от проблемните гръцки ДЦК сред проверените кредитни институции /съответстващи на 2/3 от европейския банков сектор/ са именно в гръцки банки. Опитът да се прикрие очевидното дава още по-големи основания за критики към БНБ.
Избраната от БНБ стратегия да повтаря, че всичко у нас е добре, напомня стратегията на щрауса. Българските банки наистина са стабилни – но кой ще повярва на този факт с подобен надзорник.
***
Майката на най-голямата българска банка UniCredit има 6.7% капитал по стълб 1 при негативен сценарий, т.е. е извън проблемната зона. Унгарската OTP – собственик на ДСК – е още най-стабилна с 13.6% капитал. Собственикът на ОББ – National Bank of Greece – е с 7.7%. Райфайзен Банк Интернешънъл с 7.8%, а белгийската KBC – собственик на СиБанк, заковава на 10%.
Гръцката Alpha Bank с 7.4% капитал по стълб 1 според лошия сценарий е извън всякакви подозрения. Piraeus Bank обаче при негативен сценарий ще остане с 5.3% капитал и макар да минава теста, до април 2012 г. има да отговаря на допълнителни изисквания.

Димитър Събев, Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *