БНБ ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ

Българска народна банка (БНБ) ще обжалва решението на Софийския градски съд (СГС), с което той в сряда обяви датата на неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). От централната банка ще искат начална дата на неплатежоспособността да бъде 30 септември 2014 г., а не 6 ноември, съобщават от там.

30 септември 2014 г. е датата, на която от одиторските отчети стана ясно, че банката е с отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност. 6 ноември 2014 г. пък е датата, на която Управителният съвет на БНБ взе решение за отнемане на лиценза на КТБ.

„БНБ ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април 2015 г., с което съдът обяви Корпоративна търговска банка АД в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. – датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ“, Позицията на финансовата институция е, че „като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети“.

„Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.“, аргументират се от централната банка.

От БНБ подчертават, че управителят на БНБ Иван Искров няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание във връзка с излъчения вчера видеоклип в предаването „Господари на ефира” (който показва как двамата с Цветан Василев пеят прегърнати на караоке – бел. ред.)

„Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка“, посочват от БНБ и допълват, че при всички свои решения Искров се е водил от върховенството на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *