Бобева обеща радикални промени за събираемостта на приходите в бюджета

Ще има радикални промени в данъчните и митническите власти за подобряване на събирането на приходите, обеща вицепремиерът Даниела Бобева при откриването на форум, посветен на инвестициите и перспективите пред икономиката.

„Опитахме с добро, но очевидно не трябва така, защото ситуацията със събираемостта не е никак весела“, обясни още вицепремиерът. Според нея обаче въпреки неблагоприятна външна среда и фактически трите правителства, икономиката оцеля, защото можеше и да е по-зле.

България ще обърне внимание към бързо развиващите се пазари за привличане на инвестиции, стана ясно още от думите на Бобева. Няма да бъдат забравени и традиционните търговски партньори и допълни, че правителството ще продължи да работи така, че страната ни да е привлекателна за инвеститорите.

Един от основните проблеми, който пречи на инвестициите и износът на българския бизнес в чужбина, е техният имидж, заяви вицепремиерът.

Външнотърговските ни представители се притесняват да помагат на българските компании, желаещи да инвестират или изнасят стоки в чужбина, защото се притесняват, че ще ги свържат с олигарси. Бобева посочи, че част от решението на този проблем е и в ръцете на бизнеса. „Колко от големите фирми са листнати на фондовите борси и собствеността им е напълно прозрачна?“, попита тя.

Бобева не пожела да посочи приоритетни области, но заяви, че вече е готова стратегията за туризма и от края на тази седмица ще започнат разговорите с браншовите организации. „Мисля, че ще бъдат приятно изненадани“, коментира още вицепремиерът. Тя допълни, че се работи още и по стратегия за минералните води, както и програма за животновъдството, в частност овцевъдството, и стратегии за публично – частни партньорства и иновациите.

„Туризмът обаче е много трудоемък отрасъл и винаги съм смятала, че трябва да се съсредоточим във високотехнологично производство“, коментира Бобева. В новия бюджет са заложени 20 млн. лева за иновации, което е рекордна сума досега, допълни тя.

Износът се увеличава и това, което ни насърчава е тенденцията за преориентиране към трети страни, обясни още Бобева и допълни, че експортният сектор е приоритет за правителството. Ангажимент на държавата е сключване на споразумения, които да подпомагат бизнеса в тази насока.

Тя изрази още и своето разочарование от факта, че на думи всички настояват за реформи, но когато се стигне до конкретни действия – процесът спира.

Бобева припомни и стъпките на правителството на Пламен Орешарски за подобряване на икономическата ситуация. Една от първите стъпки е намаляването на административната тежест. Бобева призна, че много трудно са били прокарани пакетите с мерките, защото всяка администрация е защитавала досега прилаганите такси и административни пречки.

„Следващата сряда първият пакет ще бъде разгледан в Министерския съвет и после ще влезе в Народното събрание“, заяви още тя. Вторият пакет вече е готов и тепърва започват коментирате по мерките в него, обясни вицепремиерът.

Сред мерките в първия пакет са намаляване на таксите в Агенцията по вписванията, отпадането на сключване на предварителен договор с доставчици на обществени услуги. До края на месеца ще бъде изготвен и трети пакет с мерки за освобождаване на бизнеса, насочени основно към строителството, изрази надежда Бобева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *