Богатите не се тълпят край шведската маса

Чужденците идват с чанти на закуска и ходят на екскурзии само до МЕТРО

Турция ни бие 7:1 по печалба от своите курорти

Бедните туристи опустошават шведските маси, но не харчат за атракции

ФОТО „СТАНДАРТ“

Броят на чуждите туристи, които карат ваканцията си в България, непрекъснато расте.

Над 4,1 млн. гости от Европа, Азия, Канада и Америка са се припичали по родните плажове през миналата година, което е рекорд, отчетоха от Министерството на културата и туризма.

Проблемът е, че чужденците са твърде пестеливи.

Те са оставили у нас $2,14 млрд. за година. Така въпреки големия наплив България продължава да е дестинация за бедни туристи, а печалбата в бранша остава най-ниска от страните в Източна Европа, дори и Египет.

Например Турция има 7 пъти по-големи приходи от нас. Годишно в южната ни съседка отмарят над 17,5 млн. чужденци, а очакванията за сезон 2005 са те да стигнат до 21 млн. души. Турция е предпочитана от по-богатите европейци заради зеленината в курортите, продължителността на сезона, културата и излаза на три морета.

Ние вече сме конкуренти дори на Испания и Италия, твърди помощникът на зам.-министъра на туризма на Турция Али Алп. Проблемът при вас е, че в курортите няма зелени площи, хотелите са нагъсто и инфраструктурата е много лоша, допълва Алп. Туризмът не е само евтина бира, много хотели висока категория и басейни. Такъв упрек отправиха към нас от „Дойче веле“. Платежоспособните туристи искат яхти, лов и екскурзии в страната, препоръчаха германските туроператори. Дори Египет изпреварва страната ни по приток на туристи и приходи. В Страната на пирамидите пакетите за почивка са равностойни на тези в България. Въпреки пустинята и прахоляка обслужването там е на световно ниво, качеството на предлаганите услуги е високо и обслужващият персонал е на нужното ниво. Една от причините у нас да пристигат бедняци и пенсионери от Европа е слабата реклама на страната ни. Годишно у нас се отделят 8 млн. лв. за промоции на курортите ни, докато Турция дава 45 млн. долара за реклама.

Родните хотелиери признават, че са потресени от поведението на чуждите туристи.

Пословично богатите шведски маси в хотелите „ол инклузив“ на Албена се опустошават за нула време. Персоналът се вижда в чудо и зарежда по 3 пъти с блюда на всяко хранене за гостите. Чужди туристи, предимно от бившите соцстрани, лапат на поразия и прибират в големи торби остатъците, разказват смаяни българи. Гости, които са само на закуска, се запасяват с ядене през целия ден, за да не харчат пари по заведенията. Най-много чужденците пият бира – по 2-3 халби. Затова цяло лято кръчмите под наем край морето бяха полупразни. Малко са туристите, които плащат за преживяване с парашутен скок, делтапланер, разходка с яхта или сафари с джип. Повечето се записват на шопинг турове до МЕТРО и другите търговски вериги във Варна, за да се зареждат с евтина пиячка за цялата почивка. По цели нощи се вдигат шумни купони в хотелските стаи, но не и по дискотеки и кръчми.

Боряна Димитрова

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *