Богатите никога не плащат

И всичко още не е свършило, т.е. може да стане и жител на още някоя държава или на всичките, които го поискат, но само не и на Франция. Хубаво ще е и ние да му дадем паспорт. Защо пък не? Даваме 15 000-20 000 паспорта ежегодно на македонци (които ни псуват и мразят) и стотици на международни мафиоти (които ни грабят и обират), та един артист ли ще обърне колата? При това ще дойде с пари. Проблемът е другаде. Защо бяга? Заради данъците. Какви са те и толкова ли са важни ще разсъждаваме сега.А и ще направим изводи за България.
Самият Депардийо казва, че за 2012 е платил 85% данъци. Е, това наистина не “стриже”, а  “дере” и направо убива. (Във Франция искат да въведат 75% данък за тези с доход над 1 млн.евро). Списание  “Форбс” публикува индекс на “данъчната мъка”.  Той показва тежестта на данъците в различните страни. На първо място е…Франция! България е на 52-о, като това е много добро класиране. Колкото по-назад, толкова по-добре. Във Франция корпоративният данък е 34.4%, а подоходният е 51.%, в БГ ­ 10%. Това добре ли е?Колкото са по-високи данъците, толкова по-богата ли е държавата? При всички други равни условия – НЕ! Швейцария, където средната заплата е 6000 швейцарски франка (малко по-малко от 10 000 лева), е богата държава. Тя не дължи просперитета си на нефт и ресурси, или на високи данъци? Състои се от 26 кантона, които имат някои различия в данъчната си политика. Швейцария е най-конкурентната държава в света! (Световен икономически форум)В кантона Обвалден след референдум, на който със “за” са гласували 86% от населението, е приет “регресивен” данъчен режим. Това значи, че колкото повече пари декларираш, по-малка ставка върху данъка плащаш. Колкото повече забогатяваш, не равна или увеличаваща се ставка, а намаляваща, падаща! И знаете ли колко е тя? Първоначално 6.6%, а след като и други кантони правят същото, става 6%. Толкова е данъкът. Глупаво ли са решили швейцарците? Ако нямате мнение по даден въпрос, вижте какво правят швейцарците и правете същото. Нямат грешно решение в новата си история! Нито политическо, нито икономическо! И какво става, знаете ли? За една година приходите се увеличават с 6%, а фирмите които плащат данъци там – 4 пъти. Това се случва в повечето кантони, които правят същата “регресивна” данъчна скала.За информация – в Швейцария има 3 ставки по ДДС за различните стоки-7.6%, 3.6% и 2.4%. В БГ данъкът е твърд – 20% А в САЩ? В повечето щати няма изобщо ДДС.
Първите икономически знания на студентите или дори на учениците в икономическите гимназии е “Кривата на Лафер”. Тя гласи, че от един момент нататък, колкото повече вдигаш ставката на данъка, толкова повече намаляват приходите. Това го знае целия свят, а защо не го прилага? През 2011 година от Франция са избягали 660 богати хора, а през 2012 над 2000. Сред тях е и най-богатият европеец, французинът Бернар Арно с 25.5 милиарда евро( почти 2 пъти държавния бюджет на БГ. Той държи марките Christian Dior, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi, Thomas Pink, и Donna Karan) .
Ние сме бедни и е грешно, ако си кажем, че богатите трябва да се “дерат” където и когато се срещнат. Те не са случайно богати. При нас има случайни, ако могат да се нарекат случайни мутрите, мафиотите и ченгетата, при тях не.Богатият винаги може да избяга в друга държава или в офшорна зона и пак няма да плаща данъци. Още по-лошо – като върне печалбите си в страната даже използва преференции, отстъпки, намалени данъци и други облекчения, защото се явява ИНВЕСТИТОР! Отстъпките са огромни! Така в България големите заводи и банки са с офшорни собственици, които дори и тези 10% данък не плащат. 80% от големите инвестиции са такива.
Мръсни пари спечелени тук, върнати чисти и без данъци, и дори с преференции, бонуси и почести. Е, къде е държавата да защитава честния роден бизнес? 10-процентният данък в България е едно от малкото нормални неща, случващи се тук.
На богатия не можеш да му вземеш парите освен с революция! Но революциите стават в Африка, не тук. Богатите никога не плащат. Те наемат най-скъпите адвокати, счетоводители, финансисти и не плащат преки данъци, защото им ги крият ЗАКОННО. Данъците се плащат от бедните и средните! Ако и това не помага, просто купуват -данъчна, изпълнителна и съдебна власт. Ако са по-големи, купуват депутати или цели групи. Ако са още по-големи си правят партии. А най-големите – управляват с тях! Така е по света, а като се огледаш и у нас. Това е 23 години преход! Власт на богатите, които не плащат за богатството си, но винаги парадират, че платили еди колко си данъци, само че това са косвени данъци като акциз и ДДС, които плаща всеки гражданин. А и колкото показват, много повече крият.
Гоненето на богатите не носи нищо добро за бедните. Това е капитализмът. Управлението на Франция показва за сетен път нещо просто – срещу пазара не може да се върви. Той винаги побеждава.
Оланд се радва на главоломно падащ рейтинг, закъсваща икономически Франция, увеличаваща се безработица и фалиращи фирми. А дойде на власт, за да може Франция да възкръсне. Забележете, че в 2/3 от страните със социалистически правителства, положението се влошава: Гърция, Испания, Франция, Италия и т.н. И в България е така. Просто защото вървят срещу пазара и логиката на света, а това винаги се наказва. Но кой страда? Народът. Кой гласува? Народът. Кой е виновен? Който дава баницата – НАРОДЪТ.
Тук ще цитирам И. Инджев, който пита Станишев (защото той хвалеше своя приятел Оланд): “Какво ще каже председателят на Европейските социалисти (Станишев) за бягащите от социалистическа Франция? Къде? В Русия, една определено тоталитарна страна.”И да завърша с това, че Обама и Ромни се надпреварваха да обещават сваляне на данъците от 35% на 28% (Обама) и 25% (Ромни), за да може да се възстанови средния бизнес, двигателят на всяко общество.У нас данъкът е нисък, но по косвените данъци (ДДС и акцизи) сме на 5-о място в Европа (спрямо БВП). Аз написах няколко статии, че влиянието на данъка върху лихвите е вредно и спира икономиката на БГ. Сега го каза и Стив Ханке, но ще го каже и всеки, който има глава на раменете си. Икономиката има прости правила. Ако се спазват, държавата ще просперира. Но за да дойдат на власт, партиите лъжат и обещават точно обратното – БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА ВСИЧКИ. А това е невъзможно и затова те го правят ­ благоденствие за НАС.
Който като Оланд се опитва да гони химери, пада, а икономиката затъва, или като в Гърция – фалира.
Ако имате милион, какво можете да направите с него? Помислете. Ако имате 10 млн. лв. ­ пак помислете. А ако са 100 млн. лв.? Не можете да си представите. В България по международни банкови оценки има 5 милиардери. Разправят, че се е появил от тази криза 6-и!Идват избори. Гледайте кой колко ви лъже. Кой колкото ни обещава – толкова и ще ни вземе!

Светозар Гледачев, финансов наблюдател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *