Богатите пенсионери у нас са близо 42 хил. души

Отпадането на ограничителния таван за пенсиите, отпуснати след 1-ви януари 2010-а година, ще създаде допълнителен разход от близо 5 милиона лева.
Ако отпадне таванът и за старите пенсии, това ще струва на правителството 84 милиона лева за една година, което в условията на криза не е малък разход, заяви по Дарик радио заместник-министърът на труда Христина Митрева.
По думите й към момента 41 900 пенсионери получават максималната пенсия от 700 лева и за тях няма да важи предложената от министерството мярка за отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии.
При икономически растеж още в началото на следващата година към март април месец ще с преразгледат параметрите на фискалната макрорамка, а това означава, че и за тези пенсионери, които са на таван, ако има индексиране на пенсиите за всички останали, ще бъде приложено и за тях индексиране на пенсиите им със същия процент, с който останалите пенсии.
Според Христина Митрева за първите осем месеца на тази година се наблюдава леко нарастване на средния осигурителен доход и средната работна заплата, което е предпоставка за прилагане на швейцарското правило за увеличение на пенсиите от 1-ви юли 2010-та година. Според това правило ръстът на пенсиите се определя като се сумират 50 процента от ръста на средния осигурителен доход и 50 процента от ръста на инфлацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *