Богатството на българите е в банките

Финансовото богатство на българите представлява 40 на сто от брутния вътрешен продукт, който е близо 82 млрд. лв. 78% от него са под формата на пари в брой и депозити, докато едва 2 процента са в акции.

Останалите 20% от спестяванията са в пенсионни фондове и застраховки. Това стана ясно от презентация на Мауро Мирано, заместник-директор на „Стратегически анализи за Централна и Източна Европа“ на „УниКредит“ по време на годишната среща на ЕБВР в Тбилиси, Грузия, пише „Сега“.

За сравнение, румънските домакинства държат като спестявания едва 18 процента от БВП, а руските – 19 на сто. „Най-богати“ са италианците, чието финансово богатство се равнява на 192% от БВП. Следват Австрия и Германия – съответно със 126 и 122%.

Кредитирането у нас ще расте най-бавно, стана ясно още от прогнозните данни на банката. То ще се увеличи с около един процент, а средният ръст за Централна и Източна Европа е около 4.6%. Сред последните по увеличаване на кредитирането са още Унгария и Словения със съответно 2 и 3% ръст. Очаква се кредитирането догодина да отбележи най-голям ръст в Турция – с 16%.

Страната ни остава на опашката и по спад на лошите кредити, стана ясно още от данните на Мирано. Прогнозите са делът им у нас да спадне с едва 0.6% от 16.7% до 16.1% до 2016 г . В същото време се очаква в Румъния делът на лошите кредити да спадне от 13.9 на 8.5 на сто за периода 2014 – 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *