Богат улов на риба

Есенният улов се очертава да е добър за рибарите по Добруджанското крайбрежие. Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Шабла, Каварна и Балчик, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни – не повече от седмица, и паламуд. И докато уловът е добър, то радостта на рибарите е помрачена от матрапазите, които почти двойно за седмица са свалили изкупните цени, казаха рибари.

 

Допреди седмица изкупвачите вземали сафрида на 7 лева за килограм, докато сега вече, когато количеството е по-голямо, цената паднала на 4-4.50 лв. за кг, като по-често рибата се вземала на 4 лв. В същото време, проверка на „Стандарт“ показа, че в рибните магазини в Добрич сафридът се предлага по 7 лв. за кг. Матрапазите изкупували чернокопа от рибарските лодки за по 4-5 лв. за килограм, а морските вълци казват, че това е малко, защото рибата е едра. В началото по-дребният чернокоп се изкупувал за 6 лв./кг. В магазините пък килограмът се предлага по 12 лв, информира standartnews.com.

Рибарите споделят още, че имат проблеми и с барбуната, която се изнася основно в Гърция. Гърците не плащали за всяка доставка и когато нашите рибари си искат парите накуп за направени 4-5 доставки, то гърците им плащали почти двойно по-ниска цена от договорената, защото искали да се платят наведнъж доставените количества. Затова често собствениците на риболовни корабчета имат и разправии с екипажите, защото не успяват да им платят договорените надници, споделиха още морски вълци.

От четири години насам за първи път в района се появи паламуд, което рибарите отдават на факта, че морето ни е чисто. Но се оплакват, че матрапазите са свалили и неговата цена – докато в началото са изкупували килограма по 8 лв., то сега вече повече от 5 лв. за кг не дават. Надеждата на риболовците е количествата улов да са големи, за да могат да компенсират ниските изкупни цени и да покриват разходите за гориво и заплати за екипажите.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *