Божидар Данев: Искаме коренна промяна на пенсионно-осигурителната система

 

© Снимка: БГНЕС

 

Правителството все още има кредит на доверие и има възможност да предприеме някои непопулярни мерки като реформа в пенсионно-осигурителната система, заяви в предаването „Преди всички“ Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара /БСК/. Необходима е политическа воля, за да се преструктурира и модернизира пенсионната система, посочи Данев. Трудността е в това, че се намираме в условия на икономическа криза, а няма пенсионна система, която да е имунизирана срещу криза, добави той. Спорен него изчисления на Европейската банка, Световната банка и Европейската банка за реконструкция и развитие показват, че спадът в брутния вътрешен продукт води до двоен спад в приходите на пенсионната ситема. Дори при ръст на българската икономика от 5-6% годишно обаче спадът в приходите на пенсионната система растеше с всяка изминала година и тя фактически бе в криза в период на подобна икономика, каза още Данев. „Ние искаме системата да бъде променена коренно. До момента всички правителства смесваха социалните помощи с осигурителните вноски на заетите в икономиката и работодателите. Искаме категорично да се отделят средствата, които постъпват от осигуряване, от средствата, които идват по линията на социалните помощи и да не се ползват средствата на осигурените за социални помощи.Това би създало една сериозна стабилност“, заяви председателят на БСК.
Само за последните 7 години броят на инвалидите в страната е нараснал двойно и е достигнал един критичен размер, което е пълен абсурд, добави Данев. Например хора, които са били емигранти, пристигат в България вече като инвалиди и без да са внасяли съответните осигурителни вноски. Може да се помисли дали тяхното осигуряване да се осъществява от здравната система, а не от осигурителната система, смята Данев. Според изчисления на БСК хората с ранно пенсиониране (армията, полицията) трябва да качат със 17% своите осигурителни вноски, защото ще получават пенсия по-дълго време. Освен това всички, получаващи пенсия и сключващи нов трудов договор, трябва да се облагат кумулативно върху двата дохода, защото това не е рента, посочи Божидар Данев. „Предлагаме и генерално решение по проблема за повишаване на пенсионната възраст – докато не излезем от кризата, да не се променя възрастта за пенсиониране, а след достигане на икономическото ниво от 2008 г. може да се мисли за нови генерални промени“, добави той.  
Според бившия управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков в днешните условия няма заплаха за осигурителната ни система. Христосков смята, че една от причините за огромния дефицит в пенсионно-осигурителната система е поведението на бизнеса вследствие на държавната политика, според която намаляването на данъците ще извади бизнеса от сивата икономика. Всъщност с всяко следващо намаление на осигурителните вноски дефицитът в общественото осигуряване се увеличаваше и той трябваше да бъде покриван с данъци, посочи експертът. Но докато има „сребърен фонд“ и фискален резерв, никое правителство няма да позволи да се забави изплащането на пенсиите, добави Христосков.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *